Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika pro právníky (KFI / REP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / REP - Religionistika pro právníky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná témata: křesťanské dějiny českých zemí; slovanská křesťanská tradice (sv. Václav a sv. Vojtěch); reformační úsilí Jana Husa a jeho důsledky; lutherská reformace; Česká konfese; křesťanství v období osvícenství; náboženství na přelomu 19. a 20. století; církve a náboženské společnosti v ČR - současný stav; Nové netradiční směry náboženství v ČR; církevní právo.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni popsat vývoj křesťanství v českých zemích a vysvětlit formování slovanské křesťanské tradice od počátků přes období reformace a osvícenství. Budou schopni prezentovat základní náboženské problémy přelomu 19. a 20. století, orientovat se v současném stavu církví a náboženských společností, netradičních náboženstvích a církevním právu na území ČR.

Literatura

Filipi, Pavel. Církev a církve : kapitoly z ekumenické eklesiologie. 1. vyd. Praha : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2000. ISBN 80-85959-58-5.Tretera, Jiří Rajmund. Církevní právo. 1. vydání. Praha : Jan Krigl, 1993. Demjančuková, Dagmar; Špilerová, Štěpánka. Čítanka dějin náboženství. 1. vyd. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-77-6.Kronika křesťanství. Praha, 1998. Heller, Jan; Mrázek, Milan. Nástin religionistiky : uvedení do vědy o náboženství. 1. vyd. Praha : Kalich, 1988. Placht, Václav. Přehled dějin křesťanství naší vlasti s ohledem na Plzeň a Západočeský seniorát. Plzeň : Seniorátní výbor Západočeského seniorátu českobratrské církve evangelické v Plzni, 1988. Demjančuková, Dagmar. Religionistika. Vyd. 1. Plzeň : ZČU, 1995. ISBN 80-7043-177-6.Horyna, Břetislav. Úvod do religionistiky. 1. vyd. Praha : ISE, 1994. ISBN 80-85241-64-1.Funda, Otakar A. Víra bez náboženství. Praha : Prvokruh, 1994. ISBN 80-901470-1-8.

Požadavky

Podmínky ke zkoušce: znalost problematiky uvedené v sylabu a četba vybraných kapitol z Bible: SZ: Genesis, Exodus, Deuteronomium. NZ: evangelium Matouše, Jana. Skutky apoštolské. Listy efezským a Jakubův, Dále pak texty z Čítanky, které stanoví vyučující na začátku semestru.

Garant

Mgr. et Bc. Dagmar Demjančuková, CSc.

Vyučující

Mgr. et Bc. Dagmar Demjančuková, CSc.