Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řecká filozofická terminologie (KFI / RTF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / RTF - Řecká filozofická terminologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ukázání gramatických jevů a konkrétní terminologie na vybraných filozofických textech. Základy řecké gramatiky: skloňování substantiv, členu; sloveso einai; skloňování zájmen; infinitiv a indikativ prezenta akt. a mediopass. základních řeckých sloves; minulé časy řec. slovesa; tvoření příslovcí; předložky; skloňování adjektiv; tvoření a stupňování adverbií.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základy řecké gramatiky, přičemž se naučí aktivně užívat a vytvářet základní gramatické kategorie. Aktivně si osvojí řeckou filozofickou terminologii. Budou schopni základní orientace v řeckých filozofických textech v rámci jejich komparace s moderními překlady.

Literatura

Floss, K. - Navrátil, N. Úvod do řecké filozofické terminologie a četby. Olomouc : FF UP, 2000. Lampe, G. V. A Patristic Greek Lexicon. Oxford, 1961. Peters, F. E. Greek philosophical Terms. A Historical Lexicon. New York - London, 1967. Liddell-Scott. Greek-English Lexikon. Oxford, 1996. Lepař, F. Homérský slovník řecko-český. Mladá Boleslav, 1892. Niederle, J. - Niederle, V. - Varcl. L. Mluvnice řeckého jazyka. Praha, 1956. Lepař, F. Nehomérský slovník řecko-český. Mladá Boleslav, 1892.

Požadavky

Zápočet: písemný test.

Garant

Mgr. Kryštof Boháček, Ph.D.