Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká filozofie (KFI / SFF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / SFF - Středověká filozofie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Patristika - počátky křesťanské filosofie. Aurelius Augustinus. Scholastika - základní tendence, spor o universálie. Vliv aristotelismu. Arabská a židovská filozofie. Tomáš Akvinský. Pozdní scholastika a nominalismus: Scotus, Ockham. Mikuláš Kusánský.

Získané způsobilosti

Absolvováním kurzu studenti budou schopni vyznat a orientovat se v problematice středověké filosofie. Díky kritickému studiu původních pramenů dokáží zařadit dílčí směry, které se v průběhu dějin západního myšlení etablovaly, do pozdější podoby jednotlivých filosofických systémů. To jim umožní pochopit celkový proces i jednotlivé vlivy na utváření evropského filosofického diskurzu, což je nezbytným východiskem k dalšímu studiu filosofie.

Literatura

Tretera, Ivo. Nástin dějin evropského myšlení : od Thaléta k Rousseauovi. null. Praha ; Paseka, 1999. ISBN 80-7185-243-0.Heinzmann, Richard. Středověká filosofie. null. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-105-5.Sousedík, Stanislav. Texty k studiu dějin středověké filosofie. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1994. ISBN 80-7066-877-6.Steenberghen, F. Dějiny středověké filosofie. Praha , 1990. De Libera, Alain. Středověká filosofie : byzantská, islámská, židovská a latinská filosofie. Praha : Oikoymenh, 2001. ISBN 80-7298-026-2.Karfíková, Lenka. Studie z patristiky a scholastiky. 1. vyd. Praha : Oikoymenh, 1997. ISBN 80-86005-32-1.

Požadavky

Zápočet: seminární práce. Zkouška je kombinovaná.

Garant

Mgr. Eduard Neupauer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eduard Neupauer, Ph.D.