Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář historie a filozofie matematiky (KFI / SHFMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / SHFMD - Seminář historie a filozofie matematiky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Filozofické problémy matematiky. Povaha matematické abstrakce. Axiomatická metoda, její formování a role v matematice. Problém pravdy v matematice. Problém existence v matematice. Problémy založení matematiky začátkem minulého století. Logické paradoxy a paradoxy teorie množin. Logicismus, intuicionismus, formalismus a konstruktivismus jako formy založení matematiky. Matematika jako věda o formálních systémech. Matematika jako logika. Matematika jako věda o abstraktních strukturách. Povaha matematického důkazu. Geometrická, analytická a logická jednota matematického myšlení.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni interpretovat a diskutovat vybrané dobové matematické texty. Osvojí si základní matematickou terminologii.

Literatura

Vopěnka, Petr. Úhelný kámen evropské vzdělanosti a moci : souborné vydání Rozprav s geometrií. 2. vyd. Praha : Práh, 2001. ISBN 80-7252-022-9.

Požadavky

Problémové okruhy ke zkoušce stanovuje garant předmětu při zahájení výuky. Zkouška se koná před komisí.

Garant

Prof. RNDr. Petr Vopěnka, DrSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.