Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovanská idea (KFI / SIEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / SIEK - Slovanská idea, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stát, národ, rasa, stav jako konkurenční pojmy. Zlom politického myšlení na konci 18. století: od nejlepší občanské ústavy k historickým ústavám národů. Herderův národ a národ německé romantiky. Slovanský národ nebo slovanské národy? Slovanský mesianismus - polská a ruská varianta. Austroslavismus a slovanská vzájemnost. Panslavismus a jeho imperiální varianta. Slovanské náboženství. Neoslavismus.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí vyložit hlavní interpretace pojmu národ v historických, politických a filosofických koncepcích 19. století a dokážou vyložit jednotlivá pojetí slovanství.

Literatura

Štúr, Ludevít. Das Slawenthum und die Welt der Zukunft = Slovanstvo a svět budoucnosti. Bratislava, 1931. Dostojevskij, Fjodor M. Deník spisovatele I a II. Praha, 1977. Palacký, František. Idea státu rakouského . Dostojevskij, Fjodor M. Krokodýl. Praha, 2004. Palacký, František. O centralizaci a národní rovnoprávnosti v Rakousku. Havlíček Borovský, Karel. Obrazy z Rus. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1953. Palacký, František. Psaní do Frankfurtu. Berďajev, Nikolaj Alexandrovič. Ruská idea : základní otázky ruského myšlení 19. a počátku 20. století. Vyd. 1. Praha : Oikoymenh, 2003. ISBN 80-7298-069-6.Masaryk, Tomáš Garrigue. Rusko a Evropa : Studie o duchovních proudech v Rusku. Praha : Jan Laichter, 1919. Smetana, Augustin. Sebrané spisy. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1960. Karel Havlíček Borovský. Spisy politické. Praha, 1904. Černý, Václav. Vývoj a zločiny panslavismu. 1. vyd. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1995. ISBN 80-85241-89-7.

Požadavky

Výběrová četba ze seznamu literatury

Garant

PhDr. Martin Profant, Ph.D.