Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sémantika možných světů (KFI / SMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / SMS - Sémantika možných světů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Druhy modalit (alethické, deontické, temporální, propoziční, epistemické, ...). Základní axiomy a systémy modální logiky (axiomy K, D, T, 4 a 5; systémy S1-S5, dualita modalit, distribuce modalit). Sémantika možných světů (relace dosažitelnosti, důkazy úplnosti a korektnosti). Filosofické aspekty modálních logik (realismus a platonismus, rigidní designace, propoziční postoje, intenzionalita a hyperintenzinalita).

Získané způsobilosti

Studenti se naučí pracovat se základními systémy modální logiky a získají celkový přehled na tomto poli. Dokážou předvést základní důkazy úplnosti a korektnosti vybraných systémů. Vysvětlí základní filosofické aspekty i historický vývoj tohoto odvětví logiky a s ní spojené formální sémantiky.

Literatura

Cresswell, Maxwell John - Hughes, George. A New Introduction to Modal Logic. Cambridge, 1996. Kolář, Petr. Argumenty filosofické logiky. Praha : Filosofia, 1999. ISBN 80-7007-121-4.Štěpán, Jan. Logika možných světů I - III. Olomouc, 1996. Chellas, Brian. Modal Logic: an introduction. Cambridge, 1980.

Požadavky

Test

Garant

Mgr. Ludmila Dostálová, Ph.D.