Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie (KFI / UDF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / UDF - Úvod do filozofie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní přehled o filosofických proudech a stanoviscích v nejdůležitějších obdobích dějin filosofie (antika, středověk, renesance, novověk, osvícenství, filosofie 19. století, moderní filosofie). Seznámení se základními filosofickými kategoriemi a pojmy. Podrobněji viz stránky předmětu v coursewaru.

Získané způsobilosti

Studenti vymezí a popíší základní filosofické proudy od antiky po současnost. Rozliší jednotlivá filosofická stanoviska a vysvětlí jejich vztah k dobovému intelektuálnímu, sociálnímu a kulturnímu kontextu. Zapamatují si, popíšou a vymezí základní filosofické kategorie a pojmy. Studenti dále srovnají a uvedou do souvislosti filosofické postoje různých proudů a autorů. Analyzují a srovnají různá filosofická stanoviska a ideály. Shrnou i zhodnotí jejich význam pro studium historie.

Literatura

Störig, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2000. ISBN 80-7192-500-2.Anzenbacher, Arno. Úvod do filozofie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-25414-4.Petříček, Miroslav jr. Úvod do současné filosofie : 11 improvizovaných přednášek. 2. vyd. Praha : Herrmann a synové, 1991.

Požadavky

Seminární práce, závěrečný test, eventuelně kolokvium.

Garant

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.

Vyučující

Mgr. Libor Benda, Ph.D.PhDr. Martina Kastnerová, Ph.D.PhDr. Radim Kočandrle, Ph.D.PhDr. Ivan Koutecký, CSc.Mgr. Michal Polák, Ph.D.PhDr. Stanislav Stark, CSc.Mgr. Marie Větrovcová, Ph.D.