Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia regionální kultury (KFI / URK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / URK - Úvod do studia regionální kultury, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem region; vědeckovýzkumné úkoly v rámci regionálních studií; kde hledat regionální literaturu; jak hledat v knihovně; pojem pramen; jak hledat v archivu; kritika pramene; metody - metodologie; interpretace (v rámci historické práce nejobtížnější část); výstupy - monografie, studie, přednáška, dokument; regionální výstup: výstava; uplatnění v praxi.

Získané způsobilosti

Studenti znají a dokážou využívat odborné služby a možnosti regionálních kulturních zařízení typu paměťových institucí - knihoven, archivů a muzeí. Umí pracovat základními metodami a s porozuměním základní terminologii. Mají představu o fungování regionálních institucí, jejich náplni práci a roli v uchovávání kulturního dědictví.

Literatura

Rameš, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. 1. vyd. Praha : Libri, 2005. ISBN 80-7277-175-2.Hroch, Miroslav. Úvod do studia dějepisu : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. a filosof. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Hledíková, Zdeňka; Janák, Jan; Dobeš, Jan. Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnot. Praha, 2005. ISBN 80-7106-709-1.Patočka, Jiří. Lokální a regionální kultura v České republice: kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha : ASPI, 2008. ISBN 978-80-7357-347-8.Šťouračová, J. Úvod do archivnictví. Brno : Masarykova univerzita, 1999. ISBN 80-210-2216-7.HLAVÁČEK, Ivan; KAŠPAR, Jaroslav; NOVÝ, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany, 2002.

Požadavky

Plnění průběžných úkolů - testy, studium literatury, seminární práce.

Garant

Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc.

Vyučující

PhDr. Jitka Bílková, Ph.D.PaedDr. Naděžda Morávková, Ph.D.