Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny vědy a techniky v českých zemích (KFI / VTCHB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VTCHB - Dějiny vědy a techniky v českých zemích, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná témata: Rozvoj věd v souvislosti s univerztiními institucemi, praktické příručky technických dovedností; velcí myslitelé působící na našem území (Mattioli, Tycho, Kepler, Rudolph II.). Aktivita univerzity po bitvě na Bílé hoře, misionářské a experimentální cesty. Přijetí ?nové filozofie? v polovině 18. století, založení KCSN, průmyslová revoluce and technický rozvoj. Výzkum české přírody ? věda (Barrande, Fric), funkce českého Národního muzea, rozdělení české a německé vědecké komunity, rozdílymezi Pražskou technikou a univerzitou, významné osobnosti: Purkyně, Mendel, Mach. Vědecké a technické instituce ve 20. století, významné osobnosti (Čech, Heyrovský, Kettner, Laufberger, Němec). Založení ČSAV, věda a technika v období komunismu.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni presentovat vývoj přírodních věd a technického myšlení na našem území od 14. století do poloviny 20. století. Vysvětlí přínos probíraných osobností k rozvoji české vědy.

Literatura

Nový, Luboš. Dějiny exaktních věd v českých zemích do konce 19. století. 1. vyd. Praha : Československá akademie věd, 1961. Janko, Jan. Vědy o životě v českých zemích 1750-1950. Praha : Archiv Akademie věd České republiky, 1997. ISBN 80-902464-0-0.Viniklář, L. (ed.). Vývoj české přírodovědy. Praha, 1931. Dějiny matematiky a fyziky v obrazech. Praha : Jednota československých matematiků a fyziků, 1985. Kraus, Ivo. Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích. Vyd. 1. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1196-X.Folta, Jaroslav. Studie o technice v českých zemích 1945-1992. 1. 1. vyd. Praha : Encyklopedický dům, 2003. ISBN 80-86044-22-X.

Požadavky

Absolvování ústní zkoušky zaměřené na znalost probíraných témat.

Garant

Doc. prom. biolog Jan Janko, CSc.

Vyučující

Doc. prom. biolog Jan Janko, CSc.