Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy jazykovědy (KFI / ZJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ZJ - Základy jazykovědy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná témata: Jazyk a komunikace; konstitutivní rysy přirozeného jazyka jako komunikačního systému; fylogeneze jazyka, zdroje jazykových změn, kontakt jazyků, jazykové areály, hybridní jazyky; lingvistika, její vývoj, lingvistická paradigmata a metody zkoumání v nich uplatňované; gramatické kategorie; typologie jazyků; jazykové univerzálie; mluvená a psaná podoba jazyka; vznik písma a jeho typy, grafika, pravopis; psycholingvistika; sociolingvistika (národní jazyk a jeho útvary; norma, úzus, kodifikace; jazykové variety; dialektologie; jazyková kultura; jazykový management, jazykové právo; ohrožené jazyky).

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni definovat základní pojmy a předmět lingvistiky, její postavení vůči ostatním vědám. Pochopí jazyk jako systém a vysvětlí jeho roviny. Srovnají různé typologie jazyka. Podají přehled vývoje lingvistiky jako vědního oboru.

Literatura

Čermák, František. Jazyk a jazykověda : přehled a slovníky. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0154-0.Saussure, Ferdinand de. Kurs obecné lingvistiky. 1. vyd. Praha : Odeon, 1989. ISBN 80-207-0070-6.Černý, Jiří. Malé dějiny lingvistiky. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-908-9.Hagége, Claude. Člověk a řeč : lingvistický příspěvek k humanitním vědám. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-331-8.Machová, Svatava; Švehlová, Milena. Sémantika & pragmatická lingvistika. Praha : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2001. ISBN 80-7290-061-7.Lotko, Edvard. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc : Univerzita Palackého, 2000. ISBN 80-244-0123-1.

Požadavky

Zkouška předpokládá znalosti jak obsahu přednášek, tak prostudované literatury.Tematické okruhy otázek jsou dány jednotlivými tématy sylabu.

Garant

Doc. PhDr. Svatava Machová, CSc.