Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bulharština 3 (KGS / BUL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGS / BUL3 - Bulharština 3, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata jednotlivých seminářů jsou: předbudoucí čas (futurum exactum) a předbudoucí čas v minulosti (futurum exactum praeteriti), slovesné časy - zopakování a nadstavba, jmenný rod, číslo u jmen, stupňování adjektiv, kategorie určitého členu - v slovním spojení a v rozvinutém slovním spojení, hláskové alternace podstatných jmen, tzv. proměnlivé ja (*ě), zájmena a jejich pádové tvary, zdvojování předmětu v bulharštině, číslovky a počitatelná forma mužských osob, předložky - průběžná cvičení. Konverzační témata budou probírána podle učebnice.Dále bude probírána problematika politického systému Bulharska, postavení v mezinárodních vztazích, politické strany nebo další specifika bulharského parlamentního systému.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni zvládnout a používat rozšířenou slovní zásobu a využívat ji při běžných komunikačních situacích. Student bude ovládat také gramatické základy bulharštiny a umožní osvojení si rozšířené slovní zásoby, se zvláštním přihlédnutím ke specifikům bulharsko-české jazykové situace. Student tak bude schopen ovládat základní fráze při představování, nakupování nebo společenských situacích. Student tak bude po absolvování kurzu rozumět specifikům bulharské historie, znát základní informace o Bulharsku a bulharském jazyce. Základním výstupem kurzu však bude to, že je student schopen běžné komunikace v bulharském jazyce. Student bude rovněž znát specifika bulharského politického systému, politických strana postavení Bulharska v rámci mezinárodního systému.

Literatura

Burov, St. Bălgarski ezik za chuzhdenci - părva chast. Faber, Veliko Tărnovo, 2000. Hora, K. Bulharsko-český slovník. Československá akademie věd, Praha, 1959. Česko-bulharský slovník ve dvou dílech. 1. díl. Sofie : Trud, 2002. ISBN 954-528-287-8.Kolektiv autorů Bulharské akademie věd. Nov pravopisen rečnik na bălgarskija ezik. Hejzăl, Sofia, 2002. Kolektiv autorů Bulharské akademie věd pod redakčnim vedením E. Pernišky. Rečnik na čuždite dumi v bălgarski. Nauka i izkustvo, Sofia, 2000. Burov, S., Bondžolova, V., Ilieva, M., Pehlivanova, P. Săvremenen tălkoven rečnik na bălgarskija ezik. Elpis, Veliko Tărnovo, 1994. Perniška, E. Sinonimen rečnik na săvremennija bălgarski knižoven ezik. Hermes, Sofia, 2003. Kufnerová, Zlata. Stručná mluvnice bulharštiny. 1. vyd. Praha : Academia, 1990. ISBN 80-200-0121-2.Ivančev, S. Bălgarskijat ezik - klasičeski i ekzotičen. Narodna prosveta, Sofia, 1988. Pašov, P. Praktičeska bălgarska gramatika. Prosveta, Sofia, 1994. Georgiev, V. Problemi na bălgarskija ezik. Sofija, 1985. Antonov, N. Rečnik. Novi i naj-novi dumi v bălgarskija ezik. Pelikan Alfa, Sofia, 1994. Videnov, M. Současná bulharština. Kapitoly z jejího vývoje. UK, Praha, 1978. Zlateva, Ž., Emilijanova, B., Sedefčeva, V. Az govorja bălgarski. Bălgarski ezik za chuzhdenci. Veliko Tărnovo, 2004. Borisova, A., Vladimirova, S. Bălgarski ezik za čuždenci - pragovi testove, kniga za samostojatelni upražnenija. D-r Ivan Bogorov, Sofia, 2003. Žereva, M., Todorova, T. Bulgarski ezik za bălgari i čuždenci. Tilia, Sofia, 1998. Krăstev, B. Morfologija na bălgarskija ezik v 187 tipovi tablici. Nauka i izkustvo, Sofia, 1984. Pašov, P., Popova, V. Părvev, H. Săvremenen bălgarski jezik Zadači i tekstove za upražnenija. Sofia, 1974.

Požadavky

Splnění závěrečného zápočtového testu, průběžná příprava na semináře, splnění domácích písemných prácí. Zkouška může být v ústní, písemné i v kombinované formě.Student čte pravidelně zadané texty v cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. V případě vypracování seminární práce, její rozsah má být mezi 10-20 normostran. Ústní prezentace má mít 10-15 minut.

Garant

Mgr. Bogdan Dichev