Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie němčiny (KGS / FN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGS / FN - Fonetika a fonologie němčiny, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetika - fonologie, základní terminologie.2. Jazyk mluvený a psaný.3. Inventář německých vokálů a diftongů.4. Inventář německých konsonantů.5. Suprasegmentální prvky mluvené řeči.6. Druhy asimilace.7. Vokalizace a redukce hlásek v němčině.8. Stylistické varianty německé výslovnosti.9. Kodifikace německé výslovnostní normy.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí rozpoznávat systém německých hlásek a funkci suprasegmentálních prvků mluvené řeči. Ve cvičeních budou tyto jevy cíleně aplikovat.

Literatura

Šiška, Zbyněk. Fonetika a fonologie. 2. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1044-3.Kovářová, Alena. Úvod do fonetiky a fonologie němčiny. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2003. ISBN 80-210-3263-4.RAUSCH, Rudolf; RAUSCH, Ilka . Deutsche Phonetik für Ausländer. Mangold, Max. DUDEN (Bd. 6) Das Aussprachewörterbuch. Mannheim : Dudenverlag, 2005. Palková, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny : s obecným úvodem do problematiky oboru. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1994. ISBN 80-7066-843-1.

Požadavky

Obeznámenost s fonologií němčiny a nahrávka mluveného projevu.

Garant

PaedDr. Petr Kučera, Ph.D.