Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleografie německých textů (KGS / PALN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGS / PALN - Paleografie německých textů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do vývoje písma ve střední Evropě se zvláštním zřetelem k podobě rukopisů psaných německy. Práce s kopiemi archivních materiálů, jejich transliterace do soustavy dnes užívaného písma, dále přepis textů do současné němčiny a jejich následná reprodukce v němčině, případně v češtině.

Získané způsobilosti

Studenti budou mít možnost číst starší německé rukopisy. Poznají většinu odkazujících knih důležitých pro staré rukopisy, kde mohou najít důležité pomůcky a použít je v praxi. Studenti budou umět popsat a vysvětlit strukturu a specifické prvky rukopisů.Kurz bude veden v německém jazyce na úrovni B1 - B2 s překladem složitějších výrazů do češtiny.

Literatura

Bok, Václav. Slovník středověké němčiny pro historiky. 1. vyd. České Budějovice : Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7040-132-X.Ebelová Ivana, Ohlídalová Anna. Klíč k novověké paleografii. Praha : ISV nakladatelství, 2004. CAPPELLI, Adriano. Lexicon Abbreviaturarum. Milano : Hoepli, 1993. LEXER, Matthias; PRETZEL, Ulrich. Mittelhochdeutsches Taschenwörterbuch. Hirzel, 1992. HLAVÁČEK, Ivan; KAŠPAR, Jaroslav; NOVÝ, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany, 2002.

Požadavky

Zkouška kombinovaná (písemná a ústní)Zkouška založena na aplikování praktických příkladů.

Garant

Prof. Georg Schuppener