Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro doktorandy 1 (KGS / R1D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGS / R1D - Ruština pro doktorandy 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s požadavky ke zkoušce, informace o výuce.Strukturovaný životopis.Odborná literatura daného oboru, zdroje (monografie, časopisy).Odborná literatura daného oboru, zdroje (monografie, časopisy).Jak psát odborný text, Struktura, bibliografické citace, jazykové prostředky.Disertační práce, struktura, formální úprava, jazykové prostředky.Autoreferát, struktura, formální úprava, jazykové prostředky.Reprodukce odborného textu.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen interpretovat v ruštině svou disertační práci. Bude schopen práce s odbornými ruskými zdroji, bude jim porozumět a bude je schopen analyzovat. Bude schopen veřejně prezentovat výsledky své badatelské závěry a to jak v písemné tak ústní formě.

Literatura

Balcar, Milan. Ruská gramatika v kostce. 1. vyd. Voznice : Leda, 1999. ISBN 80-85927-56-X.Balcar, Milan. Sbírka cvičení k ruské gramatice. Vyd. 2. Praha : Oeconomica, 2002. ISBN 80-245-0305-0.Mistrová, Veronika; Oganesjanová, Danuše; Tregubová, Jelena. Cvičebnice ruské gramatiky : 12000 příkladů s řešením na protější straně. 1. vyd. Praha : Polyglot, 2004. ISBN 80-86195-29-5.Csiriková, Marie; Vysloužilová, Eva. Odborný česko-ruský slovník : z oblasti ekonomické, politické a právní. Praha : Linde, 1999. ISBN 80-7201-143-X.Havránek a kol. Příruční mluvnice ruštiny pro Čechy I. Hláskosloví a tvarosloví. Praha:SPN, 1976. Bauer, Jaroslav. Příruční mluvnice ruštiny pro Čechy II : skladba. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1966. Šroufková, Miloslava; Pleský, Rostislav; Vencovská, Marta. Rusko-český a česko-ruský slovník. 2. vyd. Praha : SPN, 1988. Nekolová, Věra; Camutaliová, Irena; Vasiljeva-Lešková, Alena. Ruština nejen pro samouky : klíč, slovník. Vyd. 1. Praha : LEDA, 2002. ISBN 80-85927-96-9.Csiriková, Marie; Vysloužilová, Eva. Ruština v praxi. Vyd. 1. Praha : LEDA, 2002. ISBN 80-7335-009-2.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce v doktorském studijním programu:Zkouškou prokazuje kandidát schopnost:- s porozuměním číst a reprodukovat odborný text- sledovat s porozuměním sdělení, referát, přednášku- písemně zachytit hlavní myšlenky přečteného nebo slyšeného textu- pohovořit o své práci, diskutovat a argumentovat k problematice oboru- přednést zprávu, referát, přednášku, diskusní příspěvekZkouška je ústní, komisionální. Součástí zkoušky je zhodnocení předložených písemně zpracovaných materiálů. Doktorandi v rámci přípravy na zkoušku z cizího jazyka vypracují písemné materiály v celkovém rozsahu 8 - 12 stran strojopisu a odevzdají tyto nejpozději týden před termínem konání doktorské zkoušky. Jedná se o tyto podklady:- strukturovaný životopis v cizím jazyce- resumé ze 150 stran prostudovaného odborného textu v cizím jazyce (3 - 5 stran)- souvislý odborný text, představující výtah z doktorandovy vlastní rozsáhlejší práce - diplomové, disertační, příspěvku na konferenci (3 - 5 stran).

Garant

Doc. Mgr. Jiří Korostenski, CSc.