Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ukrajinština 1 (KGS / UKR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGS / UKR1 - Ukrajinština 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- zvláštnosti a rozdíly mezi ukrajinštinou, ruštinou a češtinou (abeceda, pády, výslovnost, zvláštní znaky)- stavba slova, střídání hlásek a souhlásek v kořenech slov- pravopis; skloňování, časování.- témata: věci kolem nás, rodina, vlast- ukrajinské pohádky, písně, básně; čas, dny, týden, měsíce, roční období- číslovky, váhy, míry; kultura, hobby, sport.- čtení významných ukrajinských básníků a prozaiků- ukrajinská historie, kultura a literatura.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni zvládnout a používat základní slovní zásobu a využívat ji při běžných komunikačních situacích. Student bude ovládat také gramatické základy ukrajinštiny a osvojí si jednoduchou slovní zásobu, se zvláštním přihlédnutím ke specifikům ukrajinsko-české jazykové situace. Student tak bude schopen ovládat základní fráze při představování, nakupování nebo společenských situacích. Rovněž bude student znát základní informace o Ukrajině a ukrajinštině.

Literatura

Namakšanska, I.E. Dobrid´eň! Navčal´nij posibnik z ukrajinc´koj movi v maljunkach i movl´enevich mod´eljach. Vydavatelství: Stalker, Doněck., 1998. FOZIKOŠ, Andrej; REITEROVÁ, Taťjana. Reálie rusky mluvících zemí : osnovnyje fakty iz istorii i dejstvitel nosti Rossii i Belarusi. null. Plzeň : Fraus, 1998. ISBN 80-85784-76-9.Malinevská, Natalja. Ukrajinské reálie. 1. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, Filozofická fakulta, 2003. ISBN 80-244-0670-5.Modlík, Tomáš. Ukrajinština - praktický jazykový průvodce ; Čes ka mova - praktičnyj rozmovnik. Vyd. 1. Bučovice : RO-TO-M, 1998. ISBN 80-85840-25-1.Poezija. Vydavatelství: Naukova dumka. Kijev, 2002. Ukrajinski narodni kazki. Vydavatelství: Veselka. Kijev, 1990. Gramatika ukrajinskoj movi. Vydavatelství: Osvita. Kijev, 1995. Vašulenko, M. S., Mel´ničajko, O. I. Ridna mova. Vydavatelství: Osvita. Kijev, 1993. Ukrajinska literaturna vimova i nagolos. Slovnik - dovidnik. Vydavatelství: Naukova dumka. Kijev., 1988. Dolenko, Dacjuk, Kvašuk. Ukrajinska mova. Vydavatelství: Osvita. Kijev, 1980.

Požadavky

Splnění průběžného a závěrečného testu.Student čte pravidelně zadané texty v cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. Mgr. Jiří Korostenski, CSc.