Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konflikty v Africe (KHV / AC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / AC - Konflikty v Africe, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do studia konfliktů a ohnisek napětí v Africe2) Vícečetné příčiny vypuknutí konfliktů v Africe3) Koloniální dědictví a postkoloniální současnost4) Konflikty v Kongu5) Konflikty v Nigérii6) Konflikty v Sierra Leone a Libérii7) Konflikty v Etiopii8) Konflikty v Somálsku9) Konflikty v Súdánu10) Konflikty v Mali a Nigeru11) Mezinárodní reakce a intervence12) Tradiční mechanismy řešení konfliktů13) Shrnutí

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o příčinách, souvislostech a důsledcích nejrůznějších konfliktů v Africe. Na základě dostupných materiálů bude schopen analyzovat složité a komplexní děje a faktory, které vedou k vypuknutí konfliktů v Africe, tedy nejrůznější ekonomické, etnické, politické, sociální, environmentální, mezinárodně-politické či náboženské faktory.

Literatura

Adebayo, A. Building Peace in West Africa: Liberia, Sierra Leone and Guinea-Bissau. Boulder, 2002. Jok, M. J. Sudan. Race, Religion, and Violence. Oxford, 2008. Johnson, D. H. The Root Causes of Sudan?s Civil Wars. Oxford, 2004. Nugent, Paul . Africa since Independence. New York, 2004. Cooper, Frederick . Africa since 1940. Oxford, 2004. Bentley, K. A. ? Southall, R. An African Peace Process. Mandela, South Africa and Burundi. Cape Town, 2005. Adedeji, A. (ed.). Comprehending and Mastering African Conflicts. The Search for Sustainable Peace and Good Governance. London - New York, 1999. Jok, M. J. War and Slavery in Sudan. Philadelphia, 2001.

Požadavky

Student bude samostatně pracovat s odbornou literaturou, aktivně se účastnit výuky formou diskuzí a analýzou odborných textů. Student vypracuje seminární práci na zvolené téma a připraví si ústní prezentaci referátu na seminář.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.