Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské mocnosti a Afrika v 19.století (KHV / AEA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / AEA - Evropské mocnosti a Afrika v 19.století, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do problematiky2) Napoleon v Egyptě3) Francouzská okupace Alžírska4) Evropa a Egypt v době Muhammada Alího5) Rakousko, severní Afrika a evropský státní systém v době předbřeznové6) Francouzská okupace Tuniska7) Suezský průplav8) Velká Británie dobývá Egypt9) Rakousko a severní Afrika ve druhé polovině 19. století10) Italové v Libyi11) Boj o Maroko12) Severní Afrika před první světovou válkou13) Severní Afrika za první světové války

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o dějin severní Afriky v období evropského imperialismu a kolonialismu, bude schopen na základě nastudované literatury a pramenů analyzovat a komparovat rozdílný vývoj v různých oblastech severní Afriky v širším kontextu evropských dějin a bude schopen formulovat ústní i písemnou formou vlastní názory ohledně politického a sociálního vývoje daného regionu.

Literatura

Perkins, K. A History of Modern Tunisia. Cambridge University Press, 2004. Pennell, C. R. Morocco since 1830: A History. Cambridge, 1998. Vandewalle, D. A History of Modern Libya. Cambridge, 2006. Ruedy, J. Modern Algeria: The Origins and Development of a Nation. Bloomington, 2006. Vatikiotis, P. J. The History of Modern Egypt. From Muhammad Ali to Mubarak. Baltimore, 1991. Hurewitz, J. C. Diplomacy in the Middle Easr.

Požadavky

Student bude samostatně pracovat s odbornou literaturou, aktivně se účastnit výuky formou diskuzí a analýzou odborných textů. Student vypracuje seminární práci na zvolené téma a připraví si ústní prezentaci referátu na seminář.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.