Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Afrika v 19. a 20. století (KHV / AMH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / AMH - Afrika v 19. a 20. století, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do studia moderních a současných dějin Afriky2) Evropský kolonialismu na konci 19. století3) Africké společnosti a evropští misionáři4) Dobývání Afriky5) Komparace evropských koloniálních systémů v Africe6) Afrika v meziválečném období7) Dekolonizace v Africe8) Rok Afriky9) Frankofonní Afrika v době nezávislosti10) Lusofonní Afrika v době nezávislosti11) Anglofonní Afrika v době nezávislosti12) Roh Afriky v druhé polovině 20. století13) Současná Afrika

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o moderních a současných dějinách Afriky, bude schopen na základě nastudované literatury a pramenů analyzovat a komparovat rozdílný vývoj v různých regionech Afriky, a bude schopen formulovat ústní i písemnou formou vlastní názory ohledně politického a sociálního vývoje v Africe.

Literatura

Cooper, Frederic. Africa since 1940. Oxford, 2004. Nugent, Paul. Africa since Independence. New York, 2004. Nzongola-Ntajala, G. From Zaire to the Democratic Republic of the Congo. Uppsala, 2004. Thompson, G. Governing Uganda. British Colonial Rule and Its Legacy. Kampala, 2003. Nzongola-Ntajala, G. the Congo from Leopold to Kabila. A People´s History. London - New York, 1998. Marcus, H. G. A History of Ethiopia. Los Angeles, 2002. Manning, P. Francophone Sub-Saharan Africa 1880 - 1995. Cambridge, 1998. Prunier, G. The Rwanda Crisis: History of a Genocide. London, 1998.

Požadavky

Student bude samostatně pracovat s odbornou literaturou, aktivně se účastnit výuky formou diskuzí a analýzou odborných textů. Student vypracuje seminární práci na zvolené téma a připraví si ústní prezentaci referátu na seminář.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.