Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islám v subsaharské Africe (KHV / ASI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / ASI - Islám v subsaharské Africe, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do studia islámu v Africe2) Afrika před islámem3) Muslimové v severní Africe4) Transsaharský obchod a rozvoj islámu v západní Africe5) Islám v Guinejském zálivu6) Muslimské komunity v Rohu Afriky7) Islámská dominance v Indickém oceánu8) Islámský vliv a obchod s otroky9) Muslimové jako minorita10) Súfismus v Africe11) Islám v současné Africe12) Muslimsko-křesťanské vztahy v Africe13) Islám v jižní Africe

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o různých způsobech šíření islámu do Afriky, o různých typech islámu, o rozdílu mezi teorií a praxí, vlivu súfismu v Africe. Studenti budou schopni rozlišit mezi různými přístupy a postoji k islámu v západní,východní a jižní Africe.

Literatura

Trimingham, J.S. Islam in Ethiopia. Oxford, 1952. Jok, M. J. Sudan. Race, Religion, and Violence. Oxford, 2008. Trimingham, J.S. The Influence of Islam upon Africa. New York, 1968. Robinson, D. Muslim Societies in African History. Cambridge, 2004.

Požadavky

Studenti budou pracovat samostatně s odbornou literaturou, budou aktivně participovat na přednáškách a seminářích a analyzovat relevantní texty. Student vypracuje seminární práci na zvolené téma a připraví si ústní prezentaci referátu na seminář.

Garant

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub Kydlíček