Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní dějiny Balkánu (KHV / BAHB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / BAHB - Moderní dějiny Balkánu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Balkánský poloostrov, místo střetávání kultur a náboženství. - Osmanská říše na Balkánském poloostrově. - Soupeření mocností o poloostrov. - Úpadek osmanské říše a vznik nových států. - Balkánské války 1912-1913. - Balkánský poloostrov a světové války. - Vznik, vývoj a rozpad Jugoslávie

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří časovou osu nejdůležitějších historických událostí v dějinách Balkánského poloostrova 19. a 20. stol, rozliší Balkánský poloostrov na oblast křesťanskou a muslimskou a vysvětlí jejich historické odlišnosti, uvedou do souvislosti dějiny Balkánského poloostrova v 19. a 20. stol. se soudobými dějinami evropskými a světovými.

Literatura

Glenny, Misha. Balkán 1804-1999 : nacionalismus, válka a velmoci. Praha : BB art, 2003. ISBN 80-7257-976-2.Dittrich, Z. R. Balkánské kolbištěa evropské mocnosti. Brno, 1998. Weithmann, Michael W. Balkán : 2 000 let mezi Východem a Západem. 1. vyd. Praha : Vyšehrad, 1996. ISBN 80-7021-199-7.Durman, K. Útěk od praporů Kreml a krize impéria. 1964.

Požadavky

Na konci semestru musí student úspěšně napsat test, ve kterém prokáže, že získal potřebné znalosti a především pochopil souvislosti vývoje regionu.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dipl. - Pol. Martin Jeřábek, Ph.D.Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.