Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Češi a české země v první světové válce (KHV / CVHN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / CVHN - Češi a české země v první světové válce, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Situace v českých zemích před válkou - národnostní a politické poměry2) František Ferdinand d´Este, Sarajevský atentát, vypuknutí války, povaha válečného konfliktu3) Rakousko-uherská branná moc, mobilizace a reakce Čechů, ochota bojovat za císaře4) 1914 - aktivita domácího odboje, odchod TGM do emigrace, založení České družiny v Rusku (první legionářská jednotka), vznik roty Nazdar ve Francii5) 1915 - založení Mafie, Benešova emigrace, bitva u Arrasu, vznik České národní rady6) 1916 - rozšíření legií v Rusku, debaty o možném vzniku československého vojska ve Francii7) 1917 - bitva u Zborova, tzv. Tarnopolský ústup, uznání samostatné čs. armády ve Francii8) 1918 - boje u Bachmače, Čeljabinský incident, vznik čs. vojska v Itálii, boj o Doss Alto, návrat legionářů do vlasti9) 1918 - vznik Národního výboru (K. Kramář), Pittsburská dohoda, Washingtonská deklarace, Andrássyho nóta, vyhlášení samostatného Československa, Martinská deklarace10) Boje o nově vzniklý stát - pohraniční konflikty, boje na Slovensku, problém Těšínska11) Válečné hospodářství - průmysl, obchod, zemědělství12) Život, společnost a kultura v českých zemích během válečného střetu (legionářská literatura, výtvarné umění)13) Závěr

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří osu nejdůležitějších historických událostí první světové války se zaměřením na účast českých legionářů na jednotlivých bojištích, stejně tak analyzují předválečnou situaci v českých zemích, i problematiku mobilizace, zhodnotí působení domácího a zahraničního odboje a uvedou do souvislostí boj Čechoslováků a vznik samostatného státu.

Literatura

Nedorost, Libor. Češi v 1. světové válce. 1. díl, Mým národům. Vyd. 1. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-321-6.GALANDAUER, J. Bitva u Zborova 2. 7. 1917. Praha, 2002. BLÍŽKOVSKÝ, B., Masarykova cesta kolem světa za demokratické Československo. In: Živé hodnoty Masarykova Československa. Sborník z konferencí k 90. výročí vzniku ČSR v Brně. Brno, 2009. ŠEDIVÝ, I. Češi, české země a velká válka 1914?1918. Praha, 2003. HONZÍK, M. Legionáři. Praha, 1990.

Požadavky

Prokázání znalostí odpřednášené látky.

Garant

PhDr. Lukáš Novotný, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lukáš Novotný, Ph.D.Mgr. Eva Rašková