Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Berberů (KHV / DBHN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DBHN - Dějiny Berberů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do studia dějin Berberů2) Problematika etnogeneze a dějiny berberských studií3) Etnografie "Berberů" v antice (Numidia, Mauretania)4) Berbeři a arabská expanze, asimilace; Berbeři v arabských pramenech5) Počátky koloniální správy a zrod berberologie, etnická a jazyková typologie (úvod)6) Maroko - Rifi, Chleuh, Imazighen7) Alžírsko - Kabylové, Chaoui, Mzab, Tlemcen, Zenata8) Dějiny berberských etnik v Mali, Mauretánii a Libyi9) Mouvement culturel Amazighe I. - konstrukce identity a berberismus10) Mouvement culturel Amazighe II. - politické aspirace berberského hnutí11) Modernita, islám a "Imazighen" - proměny současného Maghribu12) Případová studie I. : Francouzský protektorát v Tunisku a berberská etnika13) Případová studie II. : Moderní dějiny a etnografie Berberů v Tunisku

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o dějinách berberských etnik, zejména v kontextu moderních dějin. Získá přehled o základních pramenech v oboru berberologie, na základě analytického studia odborné literatury bude schopen analyzovat děje a factory v současné severní Africe v souvislosti s berberským revitalizačním hnutím a jeho reflexemi v současné historiografii.

Literatura

Hrbek, Ivan. Dějiny Afriky : kniha první. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1966. Chaker, Salem. Berberes aujourdhui. Paris, 1989. Briggs L.C. Tribes of the Sahara. London, 1960. Hoffman, Katherine E., and Susan Gilson Miller, eds. Berbers and Others: Beyond Tribe and Nation in the Maghrib. Indiana University Press, 2010. Hrbek, Ivan. Dějiny Afriky. kniha druhá. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1966. Ilahiane Hsain. Historical Dictionary of the Berbers (Imazighen). Scarecrow Press, 2006.

Požadavky

Student bude samostatně pracovat s odbornou literaturou, aktivně se účastnit výuky formou diskuzí a analýzou odborných textů. Student vypracuje seminární práci na zvolené téma a připraví si ústní prezentaci referátu na seminář.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub KydlíčekDoc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.