Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny totalitních hnutí (KHV / DTHD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DTHD - Dějiny totalitních hnutí, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení a kritika pojmu totalitarismus v pojetí různých autorů a škol. Hannah Arendtová jako zakladatelka studií o moderním totalitarismu. Projevy proto-totalitních a totalitních hnutí a utopického myšlení a praxe ve starověku, středověku a raném novověku. Francouzská revoluce, její interpretace a ohlasy. Vznik a rozvoj rasové ideologie a její průnik do západní politické kultury.Ideologické kořeny a povaha fašismu, komunismu a nacismu z hlediska teorie moderního totalitarismu.

Získané způsobilosti

Schopnost porozumět problematice vymezení a kritice konceptu totalitarismu a kriticky reflektovat jeho různé manifestace v konkrétním historickém a sociokulturním kontextu.Schopnost porozumět průběhu a povaze velkých totalitních hnutí a systémů dvacátého století.

Literatura

Aron, Raymond. Demokracie a totalitarismus. 2. vyd. Brno : Atlantis, 1993. ISBN 80-7108-064-0.Budil, Ivo T. Jitro Árijců : život a dílo Arthura Gobineaua, zakladatele árijské ideologie. Vyd. 1. V Praze : Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-274-8.Halberstam, Michael . Totalitarianism and the Modern Conception of Politics. New Haven & London, 1999. Friedrich, Carl J. a Z. Brzezinski . Totalitarian Dictatorship and Autocracy. Cambridge, 1956. Budil, Ivo T. (ed.) . Totalitarismus. Ústí nad Labem, 2006. Sternhell, Zeev . Fascist Ideology. In: Laqueur, Walter, ed., Fascism: a Reader´s Guide: Analyses Interpretations, str. 315-376. 1979. Eisenstadt, Shmuel Noah . Fundamentalism, Sectarianism, and Revolution. The Jacobin Dimension of Modernity. Cambridge, 1999. Traverso, Enzo (ed.) . Le Totalitarisme. Le XXe si?cle en débat. Paris, 2001. Winock, Michel . Nationalism, Anti-Semitism, and Fascism in France. California, 1998. Talmon, Jacob L. O původu totalitní demokracie. Politická teorie za Francouzské revoluce a po ní. Praha, 1998. Maier, Hans . Politická náboženství. Brno, 1999. Moore, Barington . Social Origins of Dictatorship and Democracy. Lord and Peasant in the Making of the Modern World. Boston, 1966. Lefort, Claude . The Political Forms of Modern Society: Bureaucracy, Democracy, Totalitarianism. Cambridge, 1986. Cohn, Norman . The Pursuit of the Millennium, Revolutionary millenarians and mystical anarchists of the Middle Ages. London, 1970. Friedrich, Carl J., Michael Curtis a Benjamin R. Barber . Totalitarianism in Perspective. New York, 1969. Budil, Ivo T. Zakladatelé Západu a poslední člověk. Ústí nad Labem, 2007.

Požadavky

Student vypracuje podle předepsaného formátu, pravidel a zadání odbornou studii na téma vztahující se k příslušné problematice. Hodnocení odborné studie bude součástí celkové klasifikace.

Garant

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D.,DSc.