Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dálný východ v 19. století (KHV / DVHB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DVHB - Dálný východ v 19. století, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Styky Číny s Evropou na přelomu 18. a 19. století.První opiová válka a tzv. otevření Číny.Tchaj-pchingské povstání.Druhá a třetí opiová válka - průběh a důsledky.Restaurace a reformy Meidži v Japonsku.Vývoj v Číně v letech 1860-1894.Příčiny, průběh a důsledky čínsko-japonské války 1894/95.Boj velmocí o koncese a sféry vlivuBoxerské povstání.Doktrina "otevřených dveří" a otázka integrity Číny.Rusko-japonská válka 1904-1905.Čína na cestě od císařství k republiceVývoj v Číně po vzniku republikyDálný východ a první světová válkaJaponská politika v Číně za první světové války

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří časovou osu nejdůležitějších historických událostí 19. století na Dálném východě, analyzují a uvedou do souvislosti jednotlivá období moderních dějin Dálného východu, rozpoznají a formulují společné rysy ve vývoji jednotlivých států Dálného východu a zhodnotí význam nejdůležitějších událostí pro vývoj regionu.

Literatura

Fairbank, John King. Dějiny Číny. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1998. ISBN 80-7106-249-9.Reischauer, Edwin O.; Craig, Albert M. Dějiny Japonska. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-391-6.Jansen, M. B. Japan and China: From War to Peace, 1894-1972. Chicago, 1975. The Cambridge History of China. The Cambridge History of Japan. Hsü, I. C. Y. The Rise of Modern China. New York, 1991.

Požadavky

Písemný test z vykládané látky a zadané literatury.

Garant

Prof. PhDr. Aleš Skřivan, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Aleš Skřivan, Ph.D.