Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formování světového systému (KHV / FSSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / FSSD - Formování světového systému, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologický úvod2. Evropská a světová politika v 16. století: formování prvních velmocí a jejich expanze do zámoří; vznik světového systému na pozadí kolonizace3. Třicetiletá válka a její důsledky pro vývoj mezinárodních vztahů a mezinárodního práva: vznik konceptu suverenity a jeho přenos do mimoevropských oblastí, vznik mezinárodního práva a dalších klíčových konceptů MV (např. neutralita)4. Formování MV v 18. století v Evropě i v zámoří, expanze evropských států na západní hemisféru a vznik principu rovnováhy sil5. Francouzská revoluce a napoleonské války a jejich dopad na stav mezinárodního systému (odchod Francie ze severní Ameriky, vzestup Ruska)6. Dlouhé 19. století a Vídeňský kongres jako zlom ve vývoji mezinárodních vztahů: koncert velmocí jako jeden z principů uspořádání MV, kolonizace jako princip dotvoření mezinárodního systému7. Centrum a periferie: interakce mezi Evropou a mimoevropskými oblastmi v první polovině 20. století9. Nacionalizace politiky a první světová válka, první světová válka jako zásadní krok k ústupu evropských států z mezinárodního systému10. Versailleský mírový systém a Společnost národů jako nové principy mezinárodní politiky11. Druhá světová válka a její vliv na globalizaci mezinárodního systému12. Studená válka: supervelmoci, jejich soupeření a vzestup zemí třetího světa13. Konec studené války jako impulz k transformaci mezinárodního systému a jeho principů

Získané způsobilosti

Student po absolvování kurzu bude obeznámen s formováním světového systému od sklonku 15. století do konce 20. století, metodologickými přístupy k výzkumu této problematiky a nejvýznamnějšími teoretickými pohledy a odbornými pracemi. Student by měl být schopen vlastní interpretace zvoleného tématu s mezinárodněprávní tematikou.

Literatura

Wallerstein, Immanuel Maurice. The modern world. I, Capitalist agriculture and the origins of the European world-economy in the sixteenth century : with a new prologue. Berkeley : University of California Press, 2011. ISBN 978-0-520-26757-2.Wallerstein, Immanuel Maurice. The modern world. II, Mercantilism and the consolidation of the European world-economy; 1600 - 1750 : with a new prologue. Berkeley : University of California Press, 2011. ISBN 978-0-520-26758-9.Darwin, J. After Tamerlane: The Global History of Empire since 1405. London, 2007. Parker, G. Global Crisis: War, Climate Change & Catastrophe in the Seventeenth Century. New Haven, 2013. Wallerstein, Immanuel Maurice. The modern world. III, The second era of great expansion of the capitalist world-economy : 1730 - 1840s / with a new prologue. Berkeley : University of California Press, 2011. ISBN 978-0-520-26759-6.McNeill, William. The rise of the West. Chicago: University of Chicago Press, 1991.

Požadavky

Znalost přednášené látky - ověřované ústní zkouškou. Seminární práce.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.