Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny střední Evropy (KHV / GHCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / GHCE - Obecné dějiny střední Evropy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do civilizace a kultury Střední Evropy2. Střední Evropa ve starověku3. Střední Evropa ve středověku4. Střední Evropa v raném novověku5. Střední Evropa a výzva modernizace6. Střední Evropa a místní autoritativní a totalitní režimy7. Konzultace studentských projektů, prezentace

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti schopni popsat a analyzovat základní tematické okruhy historického, sociálního, kulturního a ekonomického vývoje zemí Střední Evropy jako dílčí a specifické součásti západní civilizace v širším mezinárodním kontextu. Studenti se seznámí s hlavními kulturními fázemi středoevropských dějin a prohloubí své znalosti o problematice místních autoritativních a totalitních režimů dvacátého století, které budou schopni samostatně analyzovat a interpretovat prostřednictvím vlastní prezentace a projektů.

Literatura

Davies, Norman. Europe : a history. London : Pimlico, 1997. ISBN 0-7126-6633-8.Arendt, Hannah. The origins of totalitarianism. New York : Schocken Books, 2004. ISBN 0-8052-4225-2.Wolff, Larry. Inventing Eastern Europe : the map of civilization on the mind of the enlightenment. Stanford : Stanford University Press, 1994. ISBN 0-8047-2314- 1.On-line katalogy knihoven. On-line katalogy knihoven. Poliakov, Léon. The Aryan Myth. A History of Racist and Nationalist Ideas in Europe. New York: Barnes & Noble, 1996.

Požadavky

Test a ústní zkouška. Studenti budou pracovat s anglickými texty, připravovat ústní prezentace, eseje a projekty ve spolupráci s vedoucími práce. Rozsah esejů 10 - 20 normostran, ústní prezentace 10 - 20 minut. Projekty 10 - 20 normostran a 10 - 20 minut ústní prezentace. Kurz předpokládá znalost anglického jazyka minimálně na úrovni C1.

Garant

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D.,DSc.

Vyučující

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D.,DSc.Mgr. Veronika Kořínková