Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genocidy a etnické konflikty (KHV / GKHN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / GKHN - Genocidy a etnické konflikty, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do studia genocid a etnických konfliktů2) Arménská genocida3) Kambodžská genocida4) Rwandská genocida5) Etnické konflikty v Asii I6) Etnické konflikty v Asii II7) Etnické konflikty v Asii III8) Etnické konflikty v Africe I9) Etnické konflikty v Africe II10) Etnické konflikty v Africe III11) Etnické konflikty v Africe IV12) Mezinárodní společenství a genocidy13) Shrnutí

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o moderních a současných konfliktech a genocidách v Asii a Africe, bude schopen na základě nastudované literatury a pramenů analyzovat a komparovat rozdílný vývoj v různých regionech světa, a bude schopen formulovat ústní i písemnou formou vlastní názory ohledně tíživých okamžiků v moderních a současných dějinách Afriky a Asie.

Literatura

Bell-Fialkoff, Andrew. Etnické čistky : Bosna, Kypr, Karabach, Kosovo, Palestina, bývalý Sovětský svaz, Rwanda a Burundi, Srí Lanka, Transylvánie, Ulster. Vyd. 1. Praha : Práh, 2003. ISBN 80-7252-070-9.Eller, J. D. From Culture to Ethnicity to Conflict: An Anthropological Perspective on Ethnic Conflict. University of Michigan Press, 1999. Baar, Vladimír. Národy na prahu 21. století = Emancipace nebo nacionalismus?. Vyd. 1. V Šenově u Ostravy : Tilia, 2002. ISBN 80-7042-807-4.Záhořík, J. Dějiny Rwandy a Burundi. Praha, 2012. Záhořík, J. Ohniska napětí v postkoloniální Africe. Praha, 2012. Nugent, Paul. Africa since Independence. New York, 2004. Lemarchand, R. Burundi: Ethnic Conflict and Genocide. London: Cambridge University Press, 1996. Nzongola-Ntajala, G. From Zaire to the Democratic Republic of the Congo. Uppsala, 2004. Thompson, G. Governing Uganda. British Colonial Rule and Its Legacy. Kampala, 2003. Nzongola-Ntajala, G. the Congo from Leopold to Kabila. A People´s History. London - New York, 1998. Prunier, G. The Rwanda Crisis: History of a Genocide. London, 1998.

Požadavky

Student bude samostatně pracovat s odbornou literaturou, aktivně se účastnit výuky formou diskuzí a analýzou odborných textů.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.