Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Habsburská monarchie a svět 2 (KHV / HSHB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HSHB2 - Habsburská monarchie a svět 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení Rakousko-Uherska v koncertu velmocí. - Rakouská politika na Balkáně a vývoj vztahu k Rusku. - Spolupráce s partnery z Trojspolku. - Vztah Vídně k Británii a Francii. - Komplikace ve vztahu s italským spojencem. - Vliv působení vnitropolitických a ekonomických problémů na zahraniční politiku monarchie. - Profily nejdůležitějších aktérů. - Možnosti výzkumu v prezentované oblasti.

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří přehled vývoje zahraniční politiky Rakouska od vzniku Dvojspolku v roce 1879 do první světové války, analyzují klíčové události jednotlivých dílčích období, uvedou do souvislosti rakouskou politiku na Balkáně a vývoj vztahu k Rusku, zhodnotí vliv vnitropolitických problémů na zahraniční politiku monarchie.

Literatura

Hlavačka, Milan; Pečenka, Marek. Trojspolek : německá, rakousko-uherská a italská zahraniční politika před první světovou válkou. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-86-9.Skřivan, A. Císařská politika. Rakousko-Uhersko a Německo v evropské politice 1906-1914. Karolinum, Praha, 1996. Langer, W. L. European Alliances and Aligments 1871-1890. New York, 1964. Šusta, J. Světová politika I-VI. Praha, 1924. Langer, W. L. The Diplomacy of Imperialism 1890-1902. New York, 1951.

Požadavky

Písemným testem prokázaná znalost odpřednášené látky.

Garant

Prof. PhDr. Aleš Skřivan, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Aleš Skřivan, CSc.