Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní dějiny Afriky 1 (KHV / MAHB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / MAHB1 - Moderní dějiny Afriky 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kolonialismus - obecný úvod. - Afrika v meziválečném období. - Dekolonizační procesy v západní Africe. - Dekolonizační procesy v rovníkové Africe. - Dekolonizační procesy ve východní Africe. - Jižní Afrika v letech 1795-1948. - Jižní Afrika v době apartheidního režimu. - Etiopie v letech 1855-1930. - Etiopie v letech 1930-1991. - Západní Afrika v době nezávislosti. - Východní Afrika v době nezávislosti. - Rovníková Afrika v době nezávislosti. - Lusofonní Afrika v první polovině 20. století. - Lusofonní Afrika ve druhé polovině 20. století.

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří časovou osu nejdůležitějších historických událostí v moderních dějinách Afriky, srovnají proces dekolonizace v jednotlivých oblastech ovládaných různými evropskými státy, jednotlivé klíčové události uvedou do souvislosti s dějinami evropských zemí, zhodnotí dopady dekolonizace na další vývoj jednotlivých oblastí Afriky.

Literatura

Kandert, Josef; Kodeš, Jiří. Afrika. Praha : MF, 1984. Andrew, David. Afrika. [S.l.] : Lonely Planet, 2007. ISBN 978-1-74104-482-9.Arnold, G. Africa. A Modern History. London, 2005. Iliffe, J. Afrika a Afričané. Praha, 2001. Davidson, B. Modern Africa: A Social and Political History. London, 1989. El Fasi, M. UNESCO General History of Africa. University of California Press.

Požadavky

Přednesení referátu, nebo seminární práce.Zkouška z probrané látky.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.