Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novověk v českých zemích (KHV / NHB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / NHB - Novověk v českých zemích, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmů, periodizace (raný novověk, "dlouhé" 19. století atp.), edice pramenů, přehled odborné literatury a časopisů s tematikou novověkých dějin, hlavní badatelská centra2. Stavovství a absolutismus, vnitropolitický vývoj podunajské monarchie, šlechta v českých zemích v 16.-18. století (politické aspirace, životní styl, specifická hodnotová hierarchie)3. Podunajská monarchie jako geopolitický fenomén raného novověku, zahraničněpolitický kontext a jeho proměny (vztahy k evropským mocnostem, vývoj habsbursko-osmanského konfliktu atp.)4. Konfesijní situace v českých zemích, vlivy evropské reformace, problematika rekatolizace, otázka konverzí, "barokní" zbožnost, problém minorit (židé, novokřtěnci), význam osvícenských reforem pro tuto sféru5. Panovnické a aristokratické dvory jako kulturní, umělecká a intelektuální centra (rudolfínský okruh, "česká" renesance a "české" baroko, problematika mecenátu, sběratelství, pozice umělce ve společnosti)6. Rozhodující válečné konflikty novověkých dějin a jejich dopad na české země (územní změny, demografické důsledky, hospodářské problémy, proměny mentality a hodnotových hierarchií atp.)7. Proměny rodinných struktur v průběhu novověku (demografické trendy, proměny životního stylu u různých společenských vrstev, vztah k dětem a pojetí výchovy, změny v postavení žen)8. Modernizace, industrializace a urbanizace českých zemí, proměny jejich společenské struktury, hospodářské důsledky, hlavní ekonomické teorie (merkantilismus, fyziokratismus, hospodářský liberalismus)9. České národně emancipační hnutí v dobovém kontextu, vznik politických stran, hlavní politická a sociální hnutí (liberalismus, nacionalismus, marxismus, socialismus, konzervatismus)10. Reflexe českých novověkých dějin v historiografii, habsburští a habsbursko-lotrinští panovníci v českém a evropském dějepisectví, problematika historických aktualizací (motiv Bílé hory, téma exilu atp.)

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří časovou osu nejdůležitějších historických událostí novověku v českých zemích, analyzují jednotlivá období a uvedou je do souvislosti s okolními oblastmi, rozpoznají a formulují vlivy evropské reformace na české země, shrnou dopady rekatolizace a zhodnotí vliv českého národně emancipační hnutí na dobové dění.

Literatura

Urban, Otto. Česká společnost 1848 - 1918. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1982. Lněničková Jitka. České země v době předbřeznové 1792-1848. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-27-3.Kořalka, Jiří; Nodl, Martin. Češi v habsburské říši a v Evropě 1815 - 1914 : sociálněhistorické souvislosti vytváření novodobého národa a národnostní otázky v českých zemích. Praha : Argo, 1996. ISBN 80-7203-022-1.Petráň, Josef. Dějiny Československa : Celost. vysokošk. učebnice pro studenty stud. oboru Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů na filozof. a pedagog. fak. [Díl] 1., Do roku 1648. 1. vyd. Praha : SPN, 1990. ISBN 80-04-21068-6.Dějiny Československa : Celost. vysokošk. učebnice pro studenty stud. oboru Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů na filozof. a pedagog. fak. [Díl] 2., 1648-1918. 1. vyd. Praha : SPN, 1990. ISBN 80-04-21070-8.Přehled dějin Československa. I/2, (1526-1848). Vyd 1. Praha : Academia, 1982. Petráň, Josef. Dějiny hmotné kultury. I/2, Kultura každodenního života od 13. do 15. století /. Petráň, Josef. Dějiny hmotné kultury : Vysokošk. učebnice pro stud. fakult připravujících učitele. I /1., Vymezení kulturních dějin ; Kultura každoden. Praha, SPN, 1985. Petráň, Josef. Dějiny hmotné kultury. II/1 : Kultura každodenního života od 16. do 18. století. Praha : Ministerstvo kultury České republiky, 1995. ISBN 80-7184-084-X.Petráň, Josef. Dějiny hmotné kultury. II/2, Kultura každodenního života od 16. do 18. století / . Karolinum, Praha, 1997. www.ksa.zcu.cz

Požadavky

Písemný test.

Garant

PhDr. Roman Kodet, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Roman Kodet, Ph.D.Mgr. Petra Kodetová