Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny postkoloniálního světa (KHV / PSHN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / PSHN - Proměny postkoloniálního světa, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Termíny a teorie post-kolonialismu, imperialismu, neo-imperialismu a globalizace. - Autoritativní režimy a konflikty, Bezprostředně související s proměnou světa v post-koloniální a post-bipolární době. - Ekonomické, etnické, geografické, geopolitické, náboženské faktory přispívající k existenci nejrůznějších konfliktů. - Vliv světové politiky na lokální společnosti v Evropě, Asii, Africe, Americe a Oceánii.

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří přehled nejdůležitějších událostí v post-koloniální éře světových dějin, analyzují způsob, jakým se jednotlivé post-koloniální státy vyrovnaly s nově nabytou suverenitou, uvedou do souvislosti autoritativní režimy a konflikty s proměnou světa v post-koloniální a post-bipolární době, rozpoznají a formulují vliv světové politiky na lokální společnosti v Evropě, Asii, Africe, Americe a Oceánii.

Literatura

Tomeš, Jiří; Festa, David; Novotný, Josef. Konflikt světů a svět konfliktů : střety idejí a zájmů v současném světě. Praha : P3K, 2007. ISBN 978-80-903587-6-8.WIisner, B. a kol. Towards a New Map of Africa. London, 2005. Ferguson, N. Colossus. Vzestup a pád amerického imperia. Praha, 2005. Huntington, Samuel P. Střet civilizací : boj kultur a proměna světového řádu. Praha : Rybka Publishers, 2001. ISBN 80-86182-49-5.

Požadavky

Písemnou zkouškou ověřená znalost odpřednášené látky.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.