Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Střední Evropa a Orient (KHV / SEOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / SEOD - Střední Evropa a Orient, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem kurzu bude analýza a diskuse vývoje vztahů střední Evropy a Orientu od sklonku raného středověku až po současnost. Zvláštní zřetel bude brán k oblastem České republiky a habsburské monarchie s ohledem na politické, vojenské, náboženské, hospodářské, kulturní a sociální dějiny. Významnou část výkladu bude tvořit vývoj bádání na dané téma v české i světové historiografii a možnosti a metodika dalšího výzkumu.Teritoriálně bude pozornost zaměřena především na české země a habsburskou monarchii, do menší míry i Německo.Tematicky nebude výuka věnována pouze politickým, vojenským, náboženským či hospodářským, ale i kulturním a sociálním dějinám. Vysvětleny budou nejen klíčové vlivy určující postoje středoevropanů k Orientu, ale i jednotlivé aspekty vzájemného soužití: například nábožensky motivované cesty do Palestiny nebo vývoz fezů z Čech do Turecka.

Získané způsobilosti

Schopnost orientace v dané problematice a kritického zhodnocení odborných i popularizačních prací k dané problematice.

Literatura

Cardini, Franco. Evropa a islám. Vyd. 1. Praha : Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-640-0.Storchová, Lucie (ed.) . Mezi houfy lotrův se pustili? České cestopisy o Egyptě 15.-17. století. Praha, 2005. Bisaha, Nancy. Creating East and West. Renaissance humanists and the Otoman Turks. Philadephia, 2004. Blanks, David R. (ed.) . Images of the Other. Europe and the Muslim World before 1700. Cairo, 1997. Mendel, Miloš, Ostřanský, Bronislav, Rataj, Tomáš . Islám v srdci Evropy. Praha, 2007. Fischer, Robert-Tarek . Österreich im Nahen Osten. Wien, 2006. Buchmann, Bertrand Michael. Österreich und das Osmanische Reich. Eine bilaterale Geschichte. Wien, 1999. Wirtschafts-und Sozialgeschichte. Wirtschafts-und Sozialgeschichte. Berlin, 1979.

Požadavky

Pravidelné individuální konzultace s vyučujícím, účast na několika povinných seminářích, přednes referátu a obhajoba jeho obsahu v kolokviu s vyučujícím a studenty.

Garant

Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D.