Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika cizích jazyků (KRO / FDID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / FDID - Didaktika cizích jazyků, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Didaktika cizích jazyků jako specifická vědní disciplína- Lingvistický a didaktický přístup ke studiu cizích jazyků- Jazyk mateřský a jazyk/y cizí- Strategie a styly učení jazykům, autonomie žáka/ autonomie učitele- Jazykové vzdělávací politiky v EU, role pedagogické dokumentace- Základní řečové kompetence a způsoby jejich zvládání- Způsoby osvojování gramatiky a způsoby osvojování lexika- Ambivalentní postavení překladu v současné didaktice cizích jazyků- Úvod do korektivní fonetiky francouzštiny- Francouzská gramatika z hlediska komunikativního přístupu k učení jazykům- Literatura v hodinách francouzštiny- Práce s učebnicí- Evaluace a přednosti autoevaluace žáka- Interkulturální pojetí ve výuce francouzštiny

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní pojmy oboru a jejich teoretická východiska, seznámí se se současnými trendy v učení jazykům.Student bude uveden do konkrétní problematiky vyučování a učení francouzštiny a seznámí se s didaktickými způsoby zprostředkování poznatků z francouzské fonetiky, gramatiky, lexikologie, strategie práce s literárním textem a autentickými materiály, způsoby zvládání řečových dovedností -četby, poslechu, psaného a ústního projevu. Student bude veden k pedagogické reflexi a k invenčnímu přístupu při řešení konkrétních problémů.

Literatura

Hendrich J. a kol. Didaktika cizích jazyků. Praha, SPN, 1988. Choděra, Radomír; Ries, Lumír. Výuka cizích jazyků : na prahu nového století. null. Ostrava : Ostravská univerzita. Pedagogická fakulta, 1999. ISBN null.Rivenc, P. Apprentissage d´une langue étrangere/seconde. 3. La méthodologie. Bruxelles, De Boeck, 2003. CUQ, J.P. - GRUCA, I. Cours de didactique du français langue étrangere et seconde. PUG, 2002. Kyloušková, H. Jak využít literární text ve výuce cizích jazyků. Brno, PF Masarykovy univerzity, 2007. ISBN 978-80-210-4373-2.Puren Ch. La didactique des langues étrangeres a la croisée des méthodes. Essai sur l éclectisme. Paris, Didier, 1994. Skalková, J. Obecná didaktika. Praha:ISV, 1999. ISBN 80-85866-33-1.Choděra, R. Obecná didaktika cizích jazyků. Úvod do vědního oboru. Praha, Academia.

Požadavky

Vypracování seminární práce a její ústní prezentace.Ústní zkouška.

Garant

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.