Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzské reálie 2 (KRO / FR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / FR2 - Francouzské reálie 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Druhý semestr je zaměřen na úvod do historie a kultury Francie po Druhé světové válce, na vznik, rozšíření a zánik francouzského koloniálního impéria. Studenti se seznámí se současnou Frankofonií, s každodenním životem francouzské společnosti, s francouzským průmyslem, zemědělstvím a terciární sférou. Budou uvedeni do problematiky administrativního členění, státoprávního uspořádání a politického systému. Probíraná témata by měla přispět k interkulturnímu chápání vzájemných odlišností.- Čtvrtá republika, Existencialismus, Absurdní drama- Pátá republika, Nový román, Nová vlna, OuLiPo, modernizace Paříže, Postmoderna- Pátá republika po Mitterrandovi, současná kultura- První a Druhé francouzské koloniální impérium, Dekolonizace- Současná Frankofonie a její kultura- Nad mapou Francie: Geografické, administrativní a hospodářské aspekty současné Francie, Francie průmyslová a zemědělská- Zvláštnosti francouzských regionů zvláštnosti historické, kulturní, ekonomické, kulturní dědictví- Politický život, výkonná, legislativní a soudní pravomoc, politické strany- Hledání francouzské identity, symboly francouzské státnosti, integrace cizinců, náboženství, sociální problémy (nezaměstnanost, problémy na předměstí)

Získané způsobilosti

Student je schopen orientovat se v jevech a projevech francouzské a frankofonní společnosti a hodnotit je z hlediska interkulturálního a multikulturálního.

Literatura

Monnerie-Goarin, Annie. La France aux cent visages : livre de l etudiant. Paris : Hatier Didier, 1996. ISBN 2-278-04377-3.Čepčányová, Jana. Reálie frankofonních zemí : la France, la Belgigue, la Suisse, Monako, le Luxembourg, le Canada = Civilisation en raccourci la France, la Suisse, la Belgigue, le Luxembourg, Monako, le Canada. 2. vyd. Plzeň : Fraus, 1998. ISBN 80-7238-026-5.Ferro, Marc; Lenderová, Milena. Dějiny Francie. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006. ISBN 80-7106-888-8.Duby, Georges. Dějiny Francie : od počátků po současnost. Praha : Univerzita Karlova, 2003. ISBN 80-7184-514-0.CITRON, S. L Histoire de France autremen. Paris, Editions ouvrieres, 1992. ISBN ISBN 2708229613.

Požadavky

Splnění průběžného a závěrečného testu ( 7. a 12. týden semestru), pohovor na vybrané téma z daných okruhů.

Garant

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.

Vyučující

Mgr. Veronika Černíková, Ph.D.