Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzská literatura 1 (KRO / FRL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / FRL1 - Francouzská literatura 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nejstarší francouzská literatura, "chansons de geste"Dvorská literatura (lyrická poezie a román)Realistická a satirická literatura 12. a 13. století (Le roman de renard, fablely, Le roman de la roseStředověká poezie (Villon) a středověké divadloRenesanční humanismus, hlavní představitelé francouzské literatury 16. stoletíDefinice pojmu "humanismus" a jeho zasazení do specifiky francouzského historického kontextuRané fáze humanismu (Rabelais) a jeho skeptičtější závěr (v Montaignově filozofii)Dobová poezie (Du Bellay, Ronsard) a problematika jazyka, který se začíná postupně vymaňovat z dosud převládajícího latinského kontextuDíla francouzských autorů zasazena do širšího evropského rámce a srovnána s dobovou zahraniční tvorbou (Erasmus Rotterdamský, Pico della Mirandola, Thomas More, atd.).Klasicismus, estetika klasicismu, která v sedmnáctém století zcela ovládla francouzský královský dvůr, odkud se šířila dále do EvropyZhodnocení, do jaké míry francouzský klasicismus skutečně vychází ze všeobecně vyžadovaných zásad Aristotelovy Poetiky a v čem ji naopak přesahuje (viz Malherbe, Boileau)Nakolik doboví velikáni (Corneille, Moliere, Racine) respektovali či naopak důmyslně obcházeli jednotlivá klasicistní pravidla (jednota místa, času a děje, zásada pravděpodobnosti, atd.)Francouzská filozofie a literatura osmnáctého století - prvky osvícenského diskursu dodnes ovlivňující francouzskou mentalitu, nesporné přínosy ale i četná úskalí tohoto filozofického směruRané osvícenství (Montesquieu, Voltaire), tzv. druhá generace (Diderot), následná kritická reakce předznamenávající romantismus (Rousseau)Osvícenské představy o fungování státu, výchově jednotlivce či roli náboženství ve společnosti (dodnes diskutovaná laicita)

Získané způsobilosti

Po absolvování by měl student získat základní orientaci ve francouzské literatuře tohoto období, znát její vývoj i národní specifika a být schopen ji začlenit do širšího evropského či světového kontextu.

Literatura

Šrámek, Jiří. Dějiny francouzské literatury v kostce. Olomouc : Votobia, 1997. ISBN 80-7198-240-7.Radimská, Jitka; Horažďovská, Marcela. Antologie francouzské literatury = Anthologie de la littérature française. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2001. ISBN 80-7238-109-1.Lagarde et Michard. Collection littéraire tome 1,2,3. Paris, Hatier, 1988. Kyloušek, Petr. Dějiny francouzsko-kanadské a quebecké literatury. Vyd. 1. Brno : Host, 2005. ISBN 80-7294-140-2.BRUNEL, P., BELLENGER, Y., COUTY, D., SELLIER, P., TRUFFET, M. Histoire de la littérature française, tome 1. Paris, Bordas, 1981. DECOTE, G. Historie de la littérature française. Paris, Hatier, 1998. Doležalová, Pavla. Slovník francouzsky píšících spisovatelů : Francie, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko, Kanada, Maghreb a severní Afrika, "Černá" Afrika, Libanon, Oblast Indického a Tichého oceánu. 1. vyd. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-130-2.

Požadavky

Vypracování seminární práce na jedno z probíraných témat a její prezentace ve francouzštině.

Garant

Mgr. Lucie Kratochvílová, Ph.D.