Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sémantika francouzštiny (KRO / FSEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / FSEM - Sémantika francouzštiny, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Sémantika ve vztahu k sémiologii a dalším vědním oborům- Význam, smysl - definice pojmů- Význam a forma- Smysl a funkce - pragmatická hlediska- Mnohovýznamovost- Smysl, kontext, situace- Smysl přímý a nepřímý- Tropy z hlediska sémantiky- Další figury z hlediska sémantiky- Sémantika a teorie překladu- Sémantika a analýza diskurzu

Získané způsobilosti

Student si prohloubí znalosti týkající se klíčových sémantických pojmů jako je jazykový znak, význam, smysl, pojem, denotát, kontext, situace, motivace aj. Student je schopen:- provést synchronní analýzu kategorií sémantického popisu v současném francouzském jazyce- pracovat se synonymy a s obrazností pojmenování v kontextu- vyhledat překladové ekvivalenty.

Literatura

Ducrot, O. Dire et ne pas dire : principes de sémantique linguistique [Ducrot, 1991]. Paris, Hermann, 1991. Babylon, Ch. La Sémantique avec les travaux pratiques d´application et leurs corrigés. Paris, Nathan, 1978. Chomsky, N. Questions de sémantique. Paris, Seuil, 1975. Guiraud, P. La sémantique. Paris, 1964. Mounin, G. La sémantique. Paris, Payot., 1997. Ducháček, O. Précis de sémantique française. Brno, Univerzita J.E.Purkyně, 1967. Lerat, P. Sémantique descriptive. Paris, Hachette, 1993.

Požadavky

Referát na zadané témaÚstní zkouška

Garant

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.Doc. Dr. Jean-Michel RobertDoc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.