Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a kognice, kognitivní lingvistika (KRO / JAKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / JAKO - Jazyk a kognice, kognitivní lingvistika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1) charakteristika KOGNITIVNÍ LINGVISTIKY (KL), místo KL v současné lingvistice; obtíže při vymezování KL; KL jako součást kognitivních věd, předchůdci KL, vztah jazyka a mysli;2) VÝZNAČNĚJŠÍ SMĚRY V KL: teorie pojmové/kognitivní metafory a metonymie jako projevy ekonomie myšlení, základní představová schémata (nádoba, cyklus, část a celek, cesta);3) ANTROPOCENTRISMUS v KL: vtělesnění, tělesná zkušenost člověka jako zdroj myšlení a prožívání;4) VÝZNAM jakocentrální pojem KL, tělesná zkušenost člověka zprostředkovaná smysly jako zdroj jazykových významů; významy afektivní, kolokační a konotační; vztah mezi slovy a věcmi v širokých kontextech; kognitivní sémantika;5) kognitivní analýza pojmů/slov a slovních spojení, její kroky a cíle;6) OBRAZ SVĚTA a podíl jazyka na jeho tvorbě, kategorizace jevů na základě prototypů, kategorizace a význam; etnické rozdíly v jazykových obrazech světa; empirické výzkumy;7) KATEGORIZACE (naivní × vědecká) jako součást lidského poznávání a její odraz v jazyce, stereotyp a prototyp;8) MEZIKULTURNÍ SÉMANTIKA (A Wierzbická): primární a univerzální sémantické jednotky, kulturně klíčová slova, kritéria jejich výběru, česká kulturně klíčová slova;9) interpretace výsledků empirických výzkumů (barvy); interpretace výsledků empirických výzkumů (smyslové vnímání, mentální predikáty), konceptualizace emocí;Práce v semináři1) interpretace textů z kognitivní lingvistiky2) kognitivní analýza pojmů/slov mateřštiny

Získané způsobilosti

Studenti - budou schopni shrnout a vysvětlit základní problémy kognitivní lingvistiky v rámci kognitivních věd - získají přehled o předchůdcích kognitivní lingvistiky - srovnají a zhodnotí její jednotlivé směry, významné myšlenky a teoretické systémy - identifikují rozdíly v obrazu světa různých etnik - rozpoznají kognitivní metaforu a odhadnou její zdrojovou oblast - vysvětlí různost prototypů týchž tematických celků v různých společenstvích - vytvoří heslo virtuálního kognitivního slovníku mateřštiny

Literatura

Vaňková, Irena. Co na srdci, to na jazyku : kapitoly z kognitivní lingvistiky. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0919-3.Vaňková, Irena. Nádoba plná řeči : (Člověk, řeč a přirozený svět). V Praze : Karolinum, 2007. ISBN 978-80-246-1122-8.Lakoff, George. Ženy, oheň a nebezpečné věci : co kategorie vypovídají o naší mysli. Praha : Triáda, 2006. ISBN 80-86138-78-X.Dirven, René; Verspoor, Marjolijn. Cognitive exploration of language and linguistics. Amsterdam : John Benjamins Publishing Company, 2004. ISBN 90-272-1906-0.Wierzbicka, A. Lexicography and Conceptual Analysis. Ann Arbor : Karoma Publisher, INC, 1985. ISBN 0-89720-069-1.Saivocá Římalová, L. (ed.). Čítanka textů z kognitivní lingvistiky. Praha, Univerzita Karlova, 2007. ISBN 978-80-7308-212-3.Lakoff, George; Johnson, Mark. Metafory, kterými žijeme. Brno : Host, 2002. ISBN 80-7294-071-6.Šlédrová, J. (ed.). Obraz světa v jazyce Ii. Praha, Univerzita Karlova, 2007. ISBN 978-80-7308-213-0.Vaňková, I. Obraz světa v jazyce. Praha : Univerzita Karlova, 2001. ISBN 80-738-005-02.

Požadavky

Seminární práce: studenti vytvoří návrh jednoho hesla virtuálního kognitivního slovníku mateřštiny.Ústní zkouška: písemný test, testovány jsou znalosti z obsahu přednášek a základní literatury.

Garant

Mgr. Veronika Čurdová

Vyučující

Mgr. Veronika Čurdová