Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika francouzštiny (KRO / STYF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / STYF - Stylistika francouzštiny, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Stylistika, její postavení stylistiky v jazykovědě, stylotvorné faktory- Norma, její vznik a působení z hlediska současné francouzštiny- Diatopická klasifikace francouzštiny- Diastatická klasifikace francouzštiny- Specifika francouzského argotu- Kvalitativní rozvrstvení francouzštiny ve vztahu k normě, jeho porovnání se situací v českém jazykovém společenství- Français soutenu, standard, familier, populaire, vulgaire- Odlišnosti psané a mluvené francouzštiny- Synonymie z hlediska stylistického- Pojetí denotace a konotací- Funkční styly v porovnání francouzštiny s češtinou- Stylistické figury

Získané způsobilosti

Student je schopen analyzovat autentické francouzské texty z hlediska stylistických jevů.

Literatura

Goudailler, J.-P. Comment tu tchatches! Dictionnaire du français contemporain. Paris, Maison neuve et Larose, 2001. Boyer, H. Eléments de sociolinguistique. Langue, communication et société. Paris, Dunod, 1996. Stolz, C. Initiation a la stylistique. Paris, Ellipses, 1999. Walter, Henriette. L´Aventure des mots francais venus d´ailleurs. Paris : Robert Laffont, 1997. ISBN 2-253-14689-7.Walter, H. Le francais dans tous les sens. R. Laffont, Paris, 1999. Miller, B. Le français d aujourd hui. Paris, Editions Klincksieck, 1985. Jollin-Bertocchi, S. Les niveaux de langage. Paris, Hachette, 2003. Ducháček, O. Précis de sémantique française. Brno, Univerzita J.E.Purkyně, 1967. Peyroutet, C. Style et rhétorique. Paris, Nathan, 1994. Šabršula, J. Úvod do francouzské stylistiky. SPN Praha, 1970.

Požadavky

V průběhu seminářů studenti přednesou referát, na závěr předloží seminární práci, k níž bude přihlédnuto při zkoušce. Zkouška vychází z teoretické látky, která byla předmětem přednášek a ze stylistického rozboru za daných textů.

Garant

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.Doc. PhDr. Marie Fenclová, CSc.