Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie střední a východní Evropy (KSA / ACEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ACEU - Antropologie střední a východní Evropy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antropologie BalkánuBalkán a jeho diverzita: náboženství, jazyky, menšiny. Proces utváření identity: mezi náboženstvím a etnicitou. Čeští krajané na Balkáně.2. Romové/Cikáni ve střední a východní EvropěRomové/Cikáni jako významná menšina regionu: kultura, jazyk, identita. Etnopolitika a etnonacionalismus, vznik elit.3. Rodina a příbuzenství ve střední a východní EvropěRodinné struktury střední a (jiho-)východní Evropy. Evropské společnosti ve světle sociální antropologie a historické antropologie (zádruha, mléčné příbuzenství, rituální vztahy, ad.)4. Multikulturalismus a politika identitRecepce a aplikace multikulturalismu v daném regionu. Multikulturalismus a politika identit: příklady etnických menšin středoevropských zemí.5. Socialismus, tranzice, postsocialismusEkonomická, politická a sociální tranzice středoevropských a východoevropských zemí a následné sociální procesy a kulturní změna.6. Chudoba a sociální vyloučeníChudoba a kultura chudoby. Mechanismy sociálního vylučování. Marginalizace, ghetta a slumy. Sociální exkluze specifických skupin v zemích střední a východní Evropy.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni:- orientovat se v základním historickém, politickém a kulturním kontextu daného regionu- porozumět a interpretovat zvolené oblasti zájmu - aplikovat témata současného antropologického myšlení na danou oblast

Literatura

Todorova, Mariia Nikolaeva. Imagining the Balkans. New York : Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0-19-538786-5.Verdery, Katherine. What was socialism, and what comes next?. Princeton : Princeton University Press, 1996. ISBN 978-0-691-01132-5.Banks, M. Ethnicity: Anthropological Constructions. Routledge, 1996. Lewis, O. La Vida. A Puerto Rican Family in the Culture of Poverty - San Juan and New York. New York, Random House, 1966. Grillo, R. D. Pluralism and the politics of difference : state, culture, and ethnicity in comparative perspective. 1st pub. Oxford : Clarendon Press, 1998. ISBN 0-19-829426-3.Hann, C. M. Postsocialism : ideals, ideologies and practices in Eurasia. 1st pub. London : Routledge, 2002. ISBN 0-415-26257-7.Hannerz, Ulf. Soulside : inquiries into ghetto culture and community. Chicago : University of Chicago Press, 2004. ISBN 0-226-31576-2.Stewart, Michael. The time of the gypsies. Boulder : Westview Press, 1997. ISBN 0-8133-3199-4.

Požadavky

Schopnost číst odborné texty v angličtině. Kurz předpokládá znalost anglického jazyka minimálně na úrovni C1.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.Mgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.