Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie genderu a sociálních sítí (KSA / AGSW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / AGSW - Antropologie genderu a sociálních sítí, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy. Co je příbuzenství. Studium příbuzenství a jeho význam v sociální/kulturní antropologii. Co je příbuzenství: koncepce příbuzenství a jeho proměny. Vztah "sociálního" a "biologického" v definici příbuzenství.2. Reprodukce a příbuzenství Jak souvisí představy o početí s definicí příbuzenství? Malinowski a Trobrianďané a "neznalost biologického otcovství". Příbuzenství jako biologie. Alternativní koncepce příbuzenství.3. Gender a pohlaví. Co je gender. Dichotomie pohlaví/gender. Reprodukce jako průsečík genderu a příbuzenství. Vztah genderu a reprodukce. Lze hovořit o biologických "faktech" v souvislosti s lidskou reprodukcí?4. Incestní tabu. Manželství. Co je incest. Incestní tabu a jeho interpretace (Claude Lévi-Strauss, Edward Westermarck, Sigmund Freud, Émile Durkheim). Co je manželství. Existuje univerzální definice manželství? Nuerové - manželství s duchem. Nayarové.5. Formy a ekonomické aspekty manželství. Postmaritální rezidence. Různé podoby manželství: monogamie, polygamie, polyandrie. Ekonomické toky související s uzavřením manželství: věno, brideprice/bridewealth a obvěnění. Typy postmaritální rezidence.6. Rodina a domácnost, produkce a reprodukce. Rodina a domácnost: reprodukce a produkce? Endogamie a exogamie. Systémy symbolické klasifikace: indický kastovní systém.7. Příbuzenské systémy: unilineární a kognatické descendence. Unilineární a ne-unilineární odvozování descendence. Typy descendentních skupin. Rody, klany, moiety. Koncept "korporovaných skupin". Kindred: osobní a descendentní. Sib.8. Manželství v západní společnosti a jeho proměny v posledních dvou staletích. Proměny rodiny v evropské historii. Vliv církve na instituci manželství v Evropě od raného novověku. Katolické a protestantské evropské země. Rozvod. Manželské právo v českých zemích.9. Sociální proměny v Evropě a USA 19. a 20. století. Hnutí za práva žen. Vývoj "ženské otázky" v Evropě od 19. století. Boj za volební právo žen v různých evropských zemích. Vývoj pohledu na ženu v rámci "západní kultury" za posledních 200 let.10. Feminismus a antropologie. Reprezentace ženy v antropologii. Tělo a tělesnost. Feministická antropologie jako nový proud myšlení v sociálních vědách. Přínos antropologie do feministických proudů. Reprezentace ženy v antropologii.11. Sociologie rodiny a koncept sociálních sítí. Rodina v sociologické perspektivě. Historický vývoj, koncepty, ohniska zájmu. Styčné body antropologie se sociologií. Rodina a sociální sítě.12. Nové reprodukční technologie jako výzva příbuzenským studiím. Ohniska zájmu "nového příbuzenství" a vývoj subdisciplíny. Nové reprodukční technologie jako výzva tradičním konceptualizacím příbuzenství.13. Volná přednáška na (studenty) vybrané téma.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v předmětu zájmu, terminologii, teoretických směrech a historickém vývoji antropologického studia rodiny a příbuzenství, které dlouho tvořilo klíčovou disciplínu tohoto vědního oboru. Kromě studia rodiny a příbuzenství získají základní přehled a orientaci v problematice genderu a genderových studií.

Literatura

Oakleyová, Ann. Pohlaví, gender a společnost. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-403-6.Parkin, Robert a Stone, Linda. Kinship and Family. An Anthropological Reader. Stone, Linda. Kinship and Gender:An Introduction. Boulder: WestviewPress, 1997. Bocková, G. Ženy v evropských dějinách. Od středověku do současnosti. Praha: NLN, 2007. Moore, H. L. A passion for difference. Essays in anthropology and gender. Cambridge, Polity Press, 1994. Goody, J. Proměny rodiny v evropské historii. Historicko-antropologická esej. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000. Možný, Ivo. Rodina a společnost. Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), 2008. ISBN 978-80-86429-87-8.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách včetně četby zadaných textů v ČJ a AJ, vypracování samostatné práce na zadané téma a absolvování písemného testu na konci semestru.

Garant

Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.