Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interdisciplinární diskurz (KSA / AID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / AID - Interdisciplinární diskurz, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) ANTROPOLOGIE JAKO INTERDISCIPLINÁRNÍ DISKURS: interdisciplinarita, disciplína, epistémé, diskurs, subjekt, paradigma (G. Bachelard, G. Canguilhem, M. Foucault, T. Kuhn, P. Feyerabend).2) ANTROPOLOGIE A LINGVISTIKA: strukturální lingvistika, teorie jazykového relativismu (F. de Saussure, R. Jakobson, C. Levi-Strauss, E. Sapir, B. L. Whorf).3) ANTROPOLOGIE A LINGVISTIKA II: strukturalismus, poststrukturalismus - pojmy a koncepty (Levi-Strauss, J. Derrida).4) ANTROPOLOGIE A SEMIOLOGIE. (T. Hawkes, J. Derrida, R. Barthes)5) ANTROPOLOGIE A LITERÁRNÍ TEORIE: různořečí, dialogické a diskursivní paradigma, textualita a intertextualita (M. M. Bachtin, M. Blanchot, R. Barthes, R. Williams, E. Said, T. Eagelton, J. Clifford).6) ANTROPOLOGIE A LITERÁRNÍ TEORIE II.: postupy literární kritiky v antropologické teorii a praxi, sborník Writing Culture a jeho kritiky (C. Geertz, J. Clifford, V. Crapanzano, Mary Louis Pratt, S. Hall, S. Sangren).7) ANTROPOLOGIE A FILOZOFIE: klasická německá filozofie, marxismus, hermeneutika, fenomenologie (I. Kant, E. Cassirer, G. W. Hegel, K. Marx, W. Dilthey, Max Weber, H.-G. Gadamer, P. Ricoeur).8) ANTROPOLOGIE A FILOZOFIE II.: vůle k vědění - epistemologie - experiment (F. Nietzsche, G. Bataille, M. Heidegger, M. Foucault, J. Derrida, P. Rabinow, J. Clifford).9) ANTROPOLOGIE A SOCIOLOGIE: kritická teorie (G. Simmel, Frankfurtská škola, Z. Bauman).10) ANTROPOLOGIE A SOCIOLOGIE II.: strukturalismus a konstruktivismus (A. Gramsci, L. Althuser, M. Foucault, P. Bourdieu, S. B. Ortner).11) ANTROPOLOGIE A POSTMODERNÍ TEORIE: moderna, post-moderna (J.-F. Lyotard, J. Baudrillard, R. Rorty, P. Rabinow).12) ANTROPOLOGE A SUBALTERNÍ STUDIA: gender studies, post-colonial studies (G. Ch. Spivak, J. Butler, M. Foucault, F. Fanon, E. W. Said).

Získané způsobilosti

Studenti vymezí tzv. příčné pojmy jako jsou: epistemologie, hermeneutika, marxismus, kritická teorie, fenomenologie, strukturalismus a poststrukturalismus, konstruktivismus, teorie (post)moderny apod.

Literatura

Barša, Pavel. Panství člověka a touha ženy : feminismus mezi psychoanalýzou a poststrukturalismem. Praha : SLON, 2002. ISBN 80-86429-06-7.Hacking, Ian. The social construction of what?. Cambridge : Harvard University Press, 2003. ISBN 0-674-00412-4.Eagleton, Terry. Úvod do literární teorie. Vyd. 1. Praha : Triáda, 2005. ISBN 80-86138-72-0.Dreyfus, H. - Rabinow P. Za hranicemi strukturalismu a hermeneutiky. Praha, 2010. Cassirer, E. Filosofie symbolických forem. I. - II. Praha, 1996. Foucault, M. Slova a Věci. 2007. Bachtin, M. Román jako dialog. Praha, 1986.

Požadavky

Četba a ústní prezentace minimálně jednoho titulu k danému tématu a četba kratších článků za účelem cvičení v rámci kurzu (max. 5). Podmínkou absolvování ústní zkoušky je základní znalost a orientace v probrané látce.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej HejnalMgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.