Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie materiální kultury (KSA / AMAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / AMAK - Antropologie materiální kultury, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu1. Materiální obrat v současné antropologii2. Materiální kultura mezi kulturní antropologií, evropskou etnologií a kulturními studii3. Kolekcionerské uchopování artefaktuality: Muzeologické a antikvářské přístupy4. Trichotomie materiální, duchovní a sociální kultury v evropské etnologii5. Materiální kultura v historických a archeologických vědách6. Materiální kultura archaických a tradičních společností7. Materiální kultura a teorie produkce a spotřeby v kulturních studiích8. Materiální kultura soudobých komplexních společností I. - spotřební a masová kultura9. Materiální kultura soudobých komplexních společností II. - subkultury a domácí umění10.Metody a techniky etnografického výzkumu materiální kultury

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování kurzu dokáží:- definovat materiální kulturu a artefaktuální prvky expresivní kultury z hledisek kulturních, sociálních a prostorových - charakterizovat proměny paradigmatu, teorie a metodologie výzkumů materiální kultury v rámci sociokulturní antropologie, evropské etnologie, kulturních studií a příbuzných disciplín - používat relevantní antropologickou, etnologickou, historiografickou, atd. odbornou terminologii se vztahem k materiální kultuře a artefaktům - kriticky reflektovat soudobé přístupy sociokulturní antropologie, evropské etnologie, kulturních studií a příbuzných oborů při studiu historických i současných artefaktů- aplikovat metodologické přístupy výzkumů materiální kultury na konkrétní empirický materiál- identifikovat různé úrovně a typy materiálních prvků v současné české společnosti, včetně vyhodnocení jejich historických kořenů - analyzovat a srovnat různé formy, typy a vzájemné vztahy vybraných materiálních fenoménů v různých typech kultur

Literatura

Petráň, Josef. Dějiny hmotné kultury. II/2, Kultura každodenního života od 16. do 18. století / . Karolinum, Praha, 1997. Petráň, Josef. Dějiny hmotné kultury. I/1, Vymezení kulturních dějin, kultura každodenního života od pravěku do 15.století /. Janeček, Petr (ed.). Folklor atomového věku. Kolektivně sdílené prvky expresivní kultury v soudobé české společnosti. Praha, 2011. Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. 1. svazek, [Biografická část]. Vyd. 1. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze, 2007. ISBN 978-80-204-1711-4.Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. 2. svazek, [Věcná část, A - N]. Vyd. 1. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze, 2007. ISBN 978-80-204-1712-1.Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. 3. svazek, [Věcná část, O - Ž]. Vyd. 1. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze, 2007. ISBN 978-80-204-1713-8.Appadurai, Arjun. The social life of things : commodities in cultural perspective. Cambridge : Cambridge University Press, 1986. ISBN 978-0-521-35726-5.Doušek, Roman. Etnologický výzkum lidového stavitelství. Brno, 2013. Dorson, Richard M. (ed.). Handbook of American Folklore. Bloomington, 1986. Jeřábek, Richard. Kultura materiální, duchovní a sociální - antikvovaná trichotomie. Národopisná revue 10, s. 5-6. 2000. Buchli, Victor (ed.). The Material Culture Reader. London, 1996. Berger, Arthur Asa. What object Means. An Introduction to Material Culture. Walnut Creek, 2009.

Požadavky

Prezenční studium: Písemný test z obsahu přednášek (50% otázek) a seminárních textů (50% otázek), prezentace jednoho textu ze seminární četby v rámci semináře a vypracování písemného referátu z tohoto textu (min. 5 NS), aktivní účast na diskuzi při seminářích.Kombinované studium: Písemný test obsahu přednášek (50% otázek) a seminárních textů (50% otázek), vypracování písemného referátu (min. 5 NS) na základě minimálně dvou textů ze seminární četby.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Janeček, Ph.D.