Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologická antropologie pro archeology 1 (KSA / ANT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ANT1 - Biologická antropologie pro archeology 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Popis kostryAnatomická terminologieObecná osteologie, plasticita kostry, zachovalost a tafonomieOsová kostra (páteř, hrudník).Horní končetina I (pletenec horní končetiny, paže a předloktí)Horní končetina II (ruka, horní končetina jako celek)Dolní končetina I (pletenec dolní končetiny, kost stehenní a kostra bérce)Dolní končetina II (noha, dolní končetina jako celek)Lebka (mozková část)Lebka (obličejová část)Zuby a chrupZáklady odhadu demografických parametrů z lidské kostry

Získané způsobilosti

Student bude schopen:(1) Popsat vývoj a strukturu kostní tkáně a kostí jako celku a odvodit z toho důsledky do archeologické praxe. (2) Rozeznat jednotlivé kosti lidského kostry v nálezové situaci. (3) Popsat základní útvary na kostech, česky i latinsky. (4) Spolupracovat s terénním antropologem při odkryvu kosterních pozůstatků.

Literatura

Feneis, Heinz. Anatomický obrazový slovník. Praha : Avicenum, 1981. Čihák, Radomír. Anatomie : Učebnice pro lék. fak. [Díl] 1. 1. vyd. Praha : Avicenum, 1987. Scheuer, Louise; Black, Sue. Developmental juvenile osteology. San Diego : Academic Press, 2000. ISBN 0-12-624000-0.White, Tim D. Human osteology. 2nd ed. San Diego : Academic Press, 2000. ISBN 0-12-746612-6.Zrzavý, J. Latinsko-české anatomické názvosloví. Vydavatelství Univerzity Palackého: Olomouc, 1985.

Požadavky

Domácí příprava na cvičení, nákresy jednotlivých kostí.Dva písemné testy.

Garant

Mgr. Lukáš Friedl

Vyučující

Mgr. Lukáš FriedlMgr. Anna Pankowská, Ph.D.Mgr. Lukáš FriedlMgr. Anna Pankowská, Ph.D.