Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Audiovizuální technologie v antropologii (KSA / ATA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ATA - Audiovizuální technologie v antropologii, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do diskurzu vizuální antropologie se zřetelem k tématu multimediální komunikace.2. Představení možností fotografie, audiovizuálního záznamu a multimediálních prostředků v kontextu antropologického výzkumu.3. Nácvik pořizování audiovizuálního záznamu (práce s kamerou) a jeho zpracování (střih, střihová dramaturgie) se zřetelem k potřebám antropologického výzkumu a výuky4. Představení a nácvik aplikace vybraných společenskovědních metod analýzy audiovizuálních artefaktů a obrazů vzniklých v různých kulturních či sociálních kontextech

Získané způsobilosti

studenti jsou schopni:- vysvětlit a obhájit tezi, že audiovizuální záznam nepředstavuje objektivní otisk sociální reality, ale způsob její interpretace- charakterizovat konceptuální a metodologická východiska vizuální antropologie a digitální etnografie- použít audiovizuální technologie a postupy filmové dokumentaristiky (scénář, střih, práce s kamerou) v kontextu antropologického výzkumu, resp. při prezentaci antropologicky relevantních témat - interpretovat audiovizuální, filmové a multimediální artefakty v perspektivě antropologického konceptuálního a metodologického aparátu

Literatura

Barbash, I. - Taylor, L. Cross-Cultural Filmmaking: A Handbook for Making Documentary and Ethnographic Films and Videos. U. University of California Press (November, 1997), 1997. Hampe, B. Making Documentary Films and Videos: A Practical Guide to Planning Filming, and editing Documentaries. 2007. Strong, Mary; Wilder, Laena. Viewpoints : visual anthropologists at work. 1st ed. Austin : University of Texas Press, 2009. ISBN 978-0-292-70671-2.Russell, C. Experimental Ethnography: The Work of Film in the Age of Video. Duke University Press Books, 1999. Ruby, J. Picturing Culture Explorations of Film and Anthropology. University of Chicago Press, 2000. Dicks, B. Qualitative research and hypermedia: ethnography for the digital age. Sage, 2005. Banks, Marcus. Visual methods in social research. London : SAGE Publications, 2001. ISBN 0-7619-6364-2.

Požadavky

Podmínkou splnění předmětu je aktivní účast na semináři, pořízení a střihová úprava audiovizuálního záznamu, který antropologicky relevantním způsobem reprezentuje lidské jednání v sociálním či kulturním kontextu, vč. prezentace a úspěšné ústní obhajoby této seminární práce. Další podmínkou splnění předmětu je úspěšné složení znalostního testu z obsahu povinné literatury a přednášek, z informací obsažených ve sledovaných audiovizuálních materiálech a v seminárních textech k jednotlivým lekcím.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.