Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezdomovectví a prostorové vyloučení (KSA / BPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / BPV - Bezdomovectví a prostorové vyloučení, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prostor, místo a společnostProstorová diferenciace moderní urbánní společnostiSegregace, suburbanizace a gentrifikaceVeřejná a soukromá sféraVeřejný prostor, marginalizace a exkluzeReziduální prostory a ne-místa v urbánním prostředíSoukromý prostor, domov a bydleníChudoba a sociální vyloučeníTzv. skryté populace v městském prostředíTypologie a definice bezdomovectvíEkonomie bezdomovectví a marginalizaceKriminalita a kriminalizace bezdomovectvíSociální politika a bezdomovectví

Získané způsobilosti

Na základě absolvování předmětu jsou studenti schopni:Porozumět produkci prostoru v moderní urbánní společnostiInterpretovat projevy a formy prostorové diferenciaceVysvětlit důsledky prostorové diferenciace na sociální strukturu společnosti a sociální praxi aktérů Rozpoznat ideologické pozadí v přístupech k problematice chudoby a marginalizaceKriticky hodnotit prezentaci a konstrukci marginalizovaných skupin v kontextu politiky bydlení Porozumět problematice bezdomovectví, jeho konstrukci, příčinám a konsekvencím Analyzovat kriminalitu a kriminalizace marginalizovaných skupin v kontextu prostorové diferenciace

Literatura

Glasser, Irene. Homelessness in global perspective. New York : G. K. Hall, 1994. ISBN 0-8161-1606-7.Bourgois, Philippe. Righteous dopefiend. Berkeley : University of California Press, 2009. ISBN 978-0-520-25498-5.Madanipour Ali. Public and Private Spaces of the City. London, 2003. Mitchell Don. The Right to the City: Social Juctice and the Fight for Public Space. London Guilford Press, 2003.

Požadavky

Aktivní participace na diskusích v rámci semináře. Test ověřující znalosti z odpřednášené látky a zadané literatury, seminární práce.

Garant

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.