Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Balkán a romistika (KSA / BRD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / BRD - Balkán a romistika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Romistická studia v antropologické perspektivě2. Bulharská studia v širší mezioborové perspektivě3. Konkrétní případová studia4. Etnicita a sociální konstrukce identity v romských a bulharských studiích.

Získané způsobilosti

Studenti se budou schopni orientovat a odpovědět na konkrétní otázky zaměřené na romistickou a bulharisticko-balkanistickou problematiku v širším kontextu multikulturalizmu, teorie etnicity, nacionalismu a obecně též teorie a metodologie společenských věd.

Literatura

Budilová, Lenka; Jakoubek, Marek. Cikánská rodina a příbuzenství. Ústí nad Labem : Dryada, 2007. ISBN 978-80-87025-11-6.Rychlík, Jan. Dějiny Bulharska. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2002. ISBN 80-7106-497-1.Jakoubek, Marek. Romové - konec (ne)jednoho mýtu : tractatus culturo(mo)logicus. Praha : BMSS-Start, 2004. ISBN 80-86140-21-0.Jakoubek, Marek; Hirt, Tomáš. Romové: kulturologické etudy : (etnopolitika, příbuzenství a sociální organizace). Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-83-X.Todorova, Maria. Imaging the Balkans. New York-Oxford, 1997.

Požadavky

Problémové okruhy ke zkoušce stanovuje garant předmětu při zahájení výuky. Zkouška se koná před komisí.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.