Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba současných antropologických textů (KSA / CSAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / CSAT - Četba současných antropologických textů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné principy čtení a psaní odborných textů v sociálních vědách. Citace, parafráze, komentář a interpretace, abstrakt, bibliografické odkazy, klíčová slova. Zpracování textu a aplikace. Přehled oblastí současné antropologie.2. Antropologie v současném světě.3. Rámce současných světových antropologií.4. Antropologie globalizace; Současná pojetí antropologických předmětů a lokalit.5. Prostor a konstrukce identity z hlediska současné antropologie. Deteritorializace kultury a východiska transnacionalismu.6. Antropologie vědy a techniky.7. Antropologie médií a on-line komunit.8. Fieldwork; L. Wacquant: Bourdieu jako příklad multi-lokální etnografie.9. Antropologie v prostředí komplexních společností; Strukturální konstruktivismus.10. Metoda multi-lokální etnografie. Konstituce výzkumného terénu v současné antropologii.11. Antropologie genderu; teorie jednání; gender a problém subjektu.12. Konceptuální dilemata současné antropologie.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování kurzu budou schopni číst, syntetizovat, analyzovat, interpretovat a aplikovat odborné antropologické texty. Dále budou studenti schopni nastínit vývojové trendy v současné antropologii, vyjmenovat autory a díla představená v kursu a synteticky uchopit obsah jednotlivých textů.

Literatura

Barnard, Alan; Spencer, Jonathan. Encyclopedia of social and cultural anthropology. London : Routledge, 2003. ISBN 0-415-28558-5.Fox, R. G. ed. Recapturing Anthropology: Working in the Present. Santa Fe, New Mexico: School of American Research Press, 1991. Marcus, G.ed. Rereading Cultural Anthropology. London Duke University Press, 1992. Appadurai, A. ed. Social Life of Things. Cambridge. Cambridge University Press, 1986. Hastrup C. - Hervik, P. eds. Social Experience and Knowledge. London, 1989. Inda, X. J. - Rosaldo, R., eds. The Anthropology of Globalisation: A reader Sacond Edition. Oxford, 2008. Moore, H. ed. The Future of Anthropological Theory. London, Routledge, 1996.

Požadavky

Prezenční studenti získávají body za aktivní účast na jednotlivém semináři (student má přečtený text a účastní se v rámci diskuse) - 1 bod. Za mimořádný přínos pro práci v semináři mohou být uděleny 2 body. Povinné pensum je 12 bodů. Student, který se aktivně nezúčastní většiny seminářů může získat body samostatnou četbou vybraných textů, na jejichž základě vypracuje ke každému jednostránkový konspekt, který předloží v zápočtovém týdnu (v tištěné podobě a v elektronické podobě na e-mail tosner@ksa.zcu.cz). Podmínkou pro složení zápočtu je obeznámenost s obsahem studijních textů k seminářům a schopnost jejich interpretace. Při závěrečné examinaci budou zohledněny body získané na seminářích (nebo konspekty). Studenti, kteří mají upravenou formu studia, získávají body při sobotní výuce a získané body doplní vypracovanými konspekty ostatních textů do výše 10 bodů.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.