Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie kulturních areálů (KSA / EKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / EKA - Etnologie kulturních areálů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I, část:Asie od západu k východu." Seznámení se složitostí vidět asijské kultury jako celek, komparace západních asijských kultur s východními, severními a jižními.II, část:Co je Austrálie a Oceánie a jejich "aborigineové"?" Důraz je kladen na klasické práce z poloviny 20. Století /Meadová, Freeman/ a na práce soudobé, s dictem odlišení Australců a Australanů a s otázkou hledající podobu nativních obyvatel Oceánie.III, část:Co znamená být černochem?" Aneb černoch doma i jinde. Přiblížení etnického složení Afriky, soudobá podoba kultur, odrážející se od klasických prací /např. Evans-Pritchard/, hledání významu co znamená být černoch v africkém prostředí, v jiných společnostech, na jiných kontinentech.

Získané způsobilosti

Po absolvování by se měl student umět orientovat v etnickém obrazu evropského, asijského, afrického i australsko-oceánského prostředí, měl by být schopen rozeznat jednotlivé kulturní rysy, kulturní podobnosti i odlišnosti.

Literatura

Kandert, Josef; Kodeš, Jiří. Afrika. Praha : MF, 1984. Gellner, Ernest. Jazyk a samota : Wittgenstein, Malinowski a habsburské dilema. 1. vyd. Praha: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005. ISBN 80-7235-055-1.Mead, Margaret. Pohlaví a temperament u tří primitivních společností. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2010. ISBN 978-80-7419-036-0.Jorion, Paul, Verdon, Michel. Australian Aboriginal Social Organisation Reconsidered, Man, New Series, sv. 16, č. 1, s. 90-107. 1981. Corris, Peter. Ethnohistory in Australia, Ethnohistory, sv. 16, č. 3, s. 201-210. 1969. Oswalt, Wendell H. Other Peoples, Other Customs, World Ethnography and Its History. New York, 1972. Joan B. Silk. Adoption and Kinship in Oceania, American Anthropologist, New Series, sv. 82, č. 4, s. 799-820. 1980. Freeman, Derek. Margaret Mead and Samoa : the making and unmaking of an anthropological myth. Harmondsworth : Penguin Books, 1985. ISBN 0-14-022555-2.Turner, David H. Reflections on Australian Aborigal Culture, Antropology Today, sv. 3, č. 2, s. 14-16. 1987. Freeman, Derek. The fateful hoaxing of Margaret Mead: A historical analysis of her Samoan research. Boulder: Westview Press, 1998.

Požadavky

Podmínky k získání atestace z předmětu Etnologie kulturních areálů (EKA) a přilehlému semináři mají trojí podobu: 1. Student vypracuje seminární práci - téma si volí sám - v rozsahu 5-10 stran /včetně bibliografie, poznámek, a veškerých formálních náležitostí/; tuto práci má možnost presentovat /svou presentaci je nutné ohlásit předem, práce, které nebudou ohlášeny alespoň jednu přednášku předem, nebude možné presentovat/ zároveň student před termínem své presentace práci pošle v elektronické podobě na e-mailovou adresu: zuzana.korecka@ff.cuni.cz; 2. Ústní pohovor nad tématem seminární práce /předpokládá se zájem o zvolené téma v širším horizontu, nejen kulturním, ale - a to především - ve zvoleném teoretickém kontextu/; 3. Zvláštní postavení má seminář a práce v něm, přičemž další složka hodnocení studenta je seminární aktivita: student vypracuje a seznámení seminárníků se zadaným tématem.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana KoreckáPhDr. Zuzana Korecká