Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie latinské Ameriky (KSA / ELA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ELA - Etnologie latinské Ameriky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. část:1. Osídlení Jižní Ameriky, tzv. "oceánský admix" a komparativní složka zkoumání teorií osídlení;2. Paleoindiáni a vysoké kultury And;3. Klasifikace kulturní a jazyková;II. část:4. Lévi-Strauss u Nambiquarů;5. Betty Meggersová a Amazonie;6. Martin Dobrizhoffer v Gran Chacu;7. Evropané na Novém světě: indiánský mýtus jako případ akulturace ? hledání podstaty indiánství;III. část:8. Indiánská mytologie v kontextu mytologií světa;9. Levistraussovské pojetí mýtů;10. Analýza mýtů: struktura kosmu;11. Analýza mýtů: prostor a čas;12. Mýtus jako součást kulturního komplexu;13. Mytický kulturní hrdina ? trickster;Speciální témata: 14. Kuriozity a kabinety kuriozit; 14. Sexualita a její projevy v indiánských kulturách

Získané způsobilosti

Po absolvování by se měl student umět orientovat v etnickém složení Nativní Latinské Ameriky, v jeho předhispánské, historické a soudobé problematice, podobně jako v problematice antropologických přístupů studia nativních severoamerických kultur.

Literatura

Faron, Louis C., Steward Julian H. Native Peoples of South America. McGraw-Hill Book Company, New York, 1959. Oswalt, Wendell H. Other Peoples, Other Customs, World Ethnography and Its History. New York, 1972. Oswalt, Wendell H. This land was theirs : a study of Native Americans. 7th ed. Boston : McGraw-Hill Mayfield, 2002. ISBN 0-7674-1347-4.Kalervo, Oberg. Types of Social Structure among the Lowland of South and Central America, American Anthropologist 1955, vol. 57, sv. 3, 1, s. 472-487. 1955. Bierhost, John. The Mythology of South America. New York, Morrow, 1988. Vrhel, F. Úvod do studia jazyků iberoameriky. Praha, 1976. Jennigs, Jesse D. ed. Ancient South Americans. San Francisco, 1983. Lévi-Strauss, Claude. Mythologica**. Od medu k popelu. Vyd. 1. Praha : Argo, 2006. ISBN 80-7203-737-4.Lévi-Strauss, Claude. Mythologica*. Syrové a vařené. Vyd. 1. Praha : Argo, 2006. ISBN 80-7203-644-0.Heyerdahl, Thor; Zpěvák, Karel. Staré civilizace a oceán. Praha : Panorama, 1983.

Požadavky

Podmínky k získání atestace z předmětu Etnologie Latinské Ameriky /ELA/ a přilehlému semináři mají trojí podobu: 1. Student vypracuje seminární práci - téma si volí sám - v rozsahu 5-10 stran /včetně bibliografie, poznámek a veškerých formálních náležitostí/; tuto práci má možnost presentovat /svou presentaci ohlásí předem, práce, které nebudou ohlášeny alespoň jednu přednášku předem, nebude možné presentovat/ zároveň student před termínem své presentace práci pošle v elektronické podobě na e-mailovou adresu: zuzana.korecka@ff.cuni.cz; 2. Ústní pohovor - v případě, že s prací nevystoupil - nad tématem seminární práce /předpokládá se zájem o zvolené téma v širším horizontu nejen kulturním, ale - a to především - ve zvoleném teoretickém kontextu/; 3. Zvláštní postavení má seminář a práce v něm, přičemž další složka hodnocení studenta je seminární aktivita: student vypracuje a seznámí seminárníky se zadaným tématem.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana KoreckáPhDr. Zuzana Korecká