Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnické procesy v bývalém SSSR (KSA / EPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / EPS - Etnické procesy v bývalém SSSR, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodické problémy při studiu národnostní problematiky (teoretické a metodické pojednání o národu, etniku, etnické skupině, národnosti atd., základní rozdíly v přístupech západních vědců a badatelů ze SSSR).2. Carské Rusko - žalář národů nebo etnická harmonie? Nástin základních etnohistorických mezníků do roku 1917 (expanze ruského státu, právní nařízení vztahující se k "inorodcům", carská národnostní politika, zákon o správě domorodců z roku 1822).3. Revoluce 1917 a následný "rozpad impéria", vznik SSSR ( právo na sebeurčení národů, vznik nových států a jejich postupná bolševizace, problémy Zakavkazka a Střední Asie, budování svazového státu).4. Leninova koncepce národnostní politiky v podobě národně-teritoriální autonomie (princip poskytování autonomie v rámci RSFSR a následné hierarchické členění "národních teritorií").5. Stalin - od lidového komisaře pro národnostní záležitosti až ke vzniku gulagů. Budování národních okruhů na Sibiři, situace na Kavkaze a ve Střední Asii ( Stalinova představa o národnostní otázce, speciální postavení příhraničních regionů, podstata a význam vzniku dalších svazových republik, antisemitismus, emigrace).6. Stalinova ústava z roku 1936 ve vztahu k "jeho národům". Litera zákonů versus politická praxe ( tzv. Velký teror 2. poloviny 30. let 20. století, omezování autonomních práv, počátek etnických čistek a preventivních deportací, pakt Molotov - Ribbentrop, anexe Pobaltí, Moldavska a části Polska).7. Druhá světová válka, desintegrační nebo stmelující prvek v dějinách sovětských národů?. Důsledky připojení a začlenění Pobaltí, otázka baltských a povolžských Němců (deportace, vysídlení a zrušení autonomní republiky povolžských Němců, etnické čistky na Kavkaze - Čečenci, Inguši, Balkaři, Karačajci, Kalmykové, situace v Pobaltí).8. Průmyslový rozvoj v periferních oblastech jako základní předpoklad intenzivní migrace Rusů (problémy rusifikace, smíšených sňatků a mezietnické rivality, etnogenetická studia).9. Brežněvova éra - klidná léta soužití, nová ústava, ale staré problémy etnických vztahů (ústava z roku 1977 a existence sicialistického národa, změna sibiřských národních okruhů v autonomní, teorie etnosu v sovětské vědě).10. Druhá polovina 80. let, oživení a probuzení "spících národů" v Gorbačovově éře (perestrojka, vznik organizací na podporu národní kultury - např. Spasenije Jugry, intelektuálové a loajalita).11. Rozpad SSSR a vznik nových států (postoj Moskvy k jednotlivým svazovým republikám, ruské etnické menšiny v Pobaltí a ve Střední Asii, migrace).12. Vyhlašování nezávislosti a "nový kurz" Ruské federace k národněpolitickým subjektům na svém území (Ruská federace a "nové" republiky - například Tatarstán, Baškortostán, Jakutsko, vzájemné vztahy jednotlivých subjektů, přijímání mezinárodních právních záruk pro etnické menšiny).13. Shrnutí základních problémů v závěrečné diskusi.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování kurzu dokáží:- Uchopit národnostní problematiku na teritoriu bývalého SSSR v širších evropských potažmo mezinárodních souvislostech.- Interpretovat historické, ekonomické, kulturní a společenské aspekty národnostního vývoje na teritoriu bývalého SSSR.- Aplikovat současné aktuální teoretické a metodologické přístupy při studiu národnostní problematiky na prostor bývalého SSSR. - Kriticky reflektovat a vyhodnocovat informace zatížené marxisticko-leninskou ideologií.

Literatura

Pohl, O. Ethnic Cleansing in the USSR. 1937-1949. Westport, 1999. Šnirelman, Viktor A. Etnogeneze jakožto etnopolitika, aneb, Proč se sověti tolik věnovali etnogenetickým studiím. 1997. Slavík, J. Národnostní politika ve SSSR. Praha, 1945. Ed. Alijeva, S. Tak eto bylo: Nacionalnyje represi v SSSR, 1919-1952 g. Moskva, 1993. Bugaj, N. F. Josif Stalin - Lavrentiju Beriji: Ich nado antisemitizm. Moskva, 2001. Kostyrčenko, G. V. Tajnaja politika Stalina. Vlast i antisemitizm. Moskva, 2001. Baar, Vladimír. Decentralizační a dezintegrační procesy v Ruské federaci v 90. letech minulého století. Vyd. 1. V Ostravě : Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-141-2.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Prezentace znalostí a dovedností získaných v průběhu kurzu při písemném testu a následné ústní zkoušce. Atestace bude udělena za úspěšné absolvování testu a ústní zkoušky.

Garant

PhDr. František Bahenský

Vyučující

PhDr. František Bahenský